Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


DIICOT: Percheziții care-l vizează pe ”cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume”

diicot_bancnote.jpg

Bancnote false descoperite în timpul perchezițiilor
Sursa imaginii: 
diicot.ro

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) au efectuat, miercuri, cinci percheziţii domiciliare în Bucureşti şi în oraşul Buşteni într-o cauză ce vizează destructurarea unei grupări infracţionale care a falsificat 17.065 de bancnote de 100 de lei, prejudiciul ridicându-se la aproximativ 1.706.500 lei, se arată într-un comunicat al institușiei.

DIICOT susţine că liderul acestei grupări a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Potrivit procurorilor, în primăvara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infracţional organizat în scopul săvârşirii infracţiunilor de falsificare de monedă, punerea în circulaţie de valori falsificate, deţinerea de instrumente în vederea falsificării de valori şi înşelăciune, grup ce îşi desfăşoară activitatea şi în prezent.

"Liderul grupării avea rolul de a îi coordona pe ceilalţi membri, fiind implicat în procurarea/deţinerea de materiale şi instrumente necesare falsificării, în falsificarea de monede şi punerea acestora în circulaţie, inducând astfel în eroare mai multe persoane. În urma cercetărilor, s-a constatat faptul că, într-un interval relativ scurt de timp, liderul grupului a reuşit să producă cele mai bune falsuri din istoria României şi să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume", declară DIICOT.

Ca urmare a calităţii superioare a reproducerii, realizată pe suport de polimer şi având imitate toate elementele de siguranţă destinate publicului (inclusiv microperforaţiile, banda iridescentă, imagine latentă, fereastră transparentă, cerneala care îşi schimbă culoarea, imprimare vizibilă în lumină ultravioletă), aproape imposibil de identificat de către persoanele care intră în posesia acestora, falsul a fost denumit generic "SUPER LEU".

La sediul DIICOT - Structura Centrală vor fi conduse, în vederea audierii, trei persoane.

Acţiunea a beneficiat de sprijinul ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, al ofiţerilor Europol, al ofiţerilor de la Institutul Naţional de Criminalistică, al specialiştilor Băncii Naţionale a României şi al jandarmilor.