Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


În plin conflict între puterile statului, politicienii felicită Justiția de ziua ei

justice_afp.jpg

Image source: 
AFP

Duminică este marcată Ziua Justiției...Aceasta vine într-un moment delicat pentru sistemul judiciar : zilele acestea au acutizat conflictul dintre instituțiile statului după ce șeful guvernului a acuzat Curtea Constituțională că ar ”zădărnici” combaterea COVID-19. Dar ce mesaje au avut politicienii pentru magistrați?

Președintele Klaus Iohannis a vorbit în mesajul său către magistrați despre rolul major al justiției în perioada pandemiei care a adus cu sine transformări profunde în societăţile noastre.

"Justiţia are misiunea de a apăra drepturile, libertăţile fundamentale şi interesele legitime ale cetăţenilor. Perioada traversată de România în ultimele luni şi criza cu care se confruntă întreaga lume au adus cu sine transformări profunde în societăţile noastre, iar protejarea dreptului la viaţă şi a dreptului la sănătate a căpătat noi valenţe”, a scris șeful statului în mesajul său oficial. Pe de altă parte, Klaus Iohannis a avertizat că în spatele Codurilor de procedură şi al dreptului material se află destinele oamenilor, iar ”valorile care călăuzesc activitatea tuturor celor implicaţi în înfăptuirea actului de justiţie trebuie să rămână aceleaşi: dreptate, integritate, profesionalism, adevăr, umanitate, curaj”. "Doar prin respectarea acestor valori, justiţia contribuie la construirea încrederii în stat şi în lege”, a continuat el.

Președintele nu a uitat să pomenească despre ”încercările repetate de a subordona Justiţia politicului” și nici de lupta anticorupție. ”Lupta împotriva corupţiei rămâne o prioritate, fiindcă acest flagel împiedică dezvoltarea economică şi socială, afectează consolidarea democraţiei şi, de aceea, trebuie ferm combătut. Toleranţa zero faţă de orice act de corupţie va produce schimbări profunde şi benefice la nivelul întregii societăţi", a afimat Iohannis. 

De partea sa, premierul a insistat că ”justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea”, ''pentru ca dreptatea în România să nu mai depindă sub niciun motiv de interese mărunte sau de alternanţa politică rezultată firesc în urma alegerilor democratice''. "Atacuri la adresa independenţei Justiţiei, presiuni făcute asupra unor magistraţi şi imixtiunile politice în acest domeniu au alterat, din păcate, actul justiţiei şi au slăbit încrederea oamenilor în sistemul judiciar'', a precizat prim-ministrul.
''Cetăţenii şi-au exprimat clar opinia în acest sens, la referendumul privind legile Justiţiei desfăşurat anul trecut, iar clasa politică şi toţi factorii decizionali trebuie să ţină cont de vocea lor. Justiţia trebuie să-şi recapete credibilitatea şi ţine de noi toţi - cei din mediul politic şi cel instituţional - să oprim orice fel de imixtiune din exteriorul ei şi să veghem la respectarea criteriilor de independenţă, imparţialitate, responsabilitate şi neimplicare politică în domeniul Justiţiei, aşa cum este firesc în orice stat de drept'', a menţionat Orban.

În context, şeful Guvernului a anunţat că Executivul pregăteşte o iniţiativă legislativă prin care ''să se repare ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei''. ''Aşa cum am promis la preluarea mandatului, pregătim la nivelul Guvernului o iniţiativă legislativă prin care să reparăm ceea ce au stricat alţii la legile Justiţiei şi vom demara consultări în acest sens. Succesul acestui demers depinde, însă, de abandonarea agendei retrograde a unor forţe politice parlamentare, fie în mod voluntar, fie prin alegeri', a adăugat acesta.

De partea sa, PSD a profitat de conflictul deschis din ultima vreme dintre guvern și Curtea Constituțională pentru a lovi în PNL. ”Relaţia onestă pe care Curtea Constituţională a definit-o drept cooperarea loială dintre puteri nu mai funcţionează în prezent”, a declarat preşedintele interimar al Senatului, Robert Cazanciuc. "Astăzi, relaţia onestă pe care Curtea Constituţională a definit-o drept cooperarea loială dintre puteri nu mai funcţionează. Avem un premier pentru care statul de drept este doar un slogan, un premier care atacă Curtea Constituţională sau instanţele de judecată atunci când pronunţă soluţii contrare intereselor sale politice. De Ziua Justiţiei îmi doresc ca legea, una pentru toţi, să fie interpretată şi aplicată cât mai puţin diferit, iar atunci când nu mai corespunde nevoilor societăţii să propunem schimbarea ei fără să mai trăim vremuri în care opinia diferită este pusă la zid", a precizat Robert Cazanciuc, fost ministru al Justiţiei.