Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Sorinei – fetița adoptată în SUA, i s-a încălcat dreptul la liberă circulație, spune ÎCCJ

sorina_sacarin.jpg

Sursa imaginii: 
youtube.com

Judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție au decis că Sorinei Săcărin, fetița de 8 ani adoptată de o familie de români în SUA, i-a fost încălcat dreptul la liberă circulație, conform prevederilor CEDO.

Hotărârea a fost pronunțată în urma admiterii plângerii depuse de noii părinți ai Sorinei, soții Săcărin, care au contestat ordonanța procurorilor Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, aceasta reținând pașaportul fetiței.

Iată motivarea scrisă a deciziei instanței:

"În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Definitivă. Pronunţată în cameră de consiliu, astăzi, 14 iulie 2020", se arată în decizia ÎCCJ.