Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


10 august: DIICOT clasează parțial dosarul. Cine e vinovat de gazarea populației?

fara_gaze.jpg

Pprocurorii DIICOT clasează parțial dosarul 10 august
Pprocurorii DIICOT clasează parțial dosarul 10 august
Sursa imaginii: 
Alex Olaru / RFI Romania

DIICOT clasează parțial dosarul 10 august, după doi ani de la protestul diasporei, reprimat violent de Jandarmerie. După această decizie, vor mai fi investigate doar cazurile punctuale unde s-ar fi produs abuzuri. 

Procurorii DIICOT au stabilit că evenimentele din 10 august nu au reprezentat o tentativă de lovitură de stat, așa cum susține Jandarmeria Română, în propria plângere depusă la Parchet. Dar nu sunt nici probe care să arate că înăbușirea violentă a protestului ar fi fost premeditată. În consecință, deși mulți protestatari gazați în 10 august în Piața Victoriei din Capitală au depus plângeri penale, procurorii au considerat că șefii Jandarmeriei nu au greșit și, implicit, au fost scoși de sub urmărirea penală. 

Chiar și așa, cazul nu se clasează complet, pentru că ar exista probe și informații că unii jandarmi au acționat violent și abuziv, fără acoperire legală. Ei ar urma să fie investigați individual, pentru purtare abuzivă.

Atacul protestatarilor asupra unei femei-jandarm a contat în decizia procurorilor. Aceștia susțin că decizia Jandarmeriei de a opri protestul a fost justificată pentru că pistolul jandarmeriței a fost furat și situația putea degenera. 

Partea de investigație încă activă  a fost trimisă  la Secția militară a Parchetului General, unde vor fi cercetați așadar jandarmii care ar fi comis abuzuri punctuale. 

Aproape o mie de plângeri au fost depuse în săptămânile ce au urmat protestului antiguvernamental din 10 august 2018. Au fost peste 1.500 de persoane audiate. În dosar fuseseră puși sub acuzare Cătălin Sindile şi Sebastian Cucoş, actualul şi fostul şef al Jandarmeriei Române, conducerea Jandarmeriei Bucureşti şi Mihai Dan Chirică, secretar de stat în MAI.