Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Italia: Când corupția lovește din interiorul Forțelor Armate

italia.jpg

Ministrul italian al Apărării Lorenzo Guerini în vizită la baza militară din Pisa, iunie 2020.
Image source: 
@guerini_lorenzo

În Italia, una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană, corupția lovește și din interiorul unor importante structuri ale statului, cum ar fi forțele armate. 31 de persoane, între care ofițeri din Aeronautică și numeroși oameni de afaceri au fost arestați pentru corupție, falsificarea de licitații și fraudă în valoare de peste 18 milioane de euro.

La doar șase luni distanță de ultimul caz răsunător de corupție, forțele armate italiene sunt implicate într-un alt caz care a ajuns pe prima pagină a ziarelor din Italia.

Dacă în februarie poliția din Taranto, în Puglia, a arestat  pentru corupție doi ofițeri ai Marinei Militare și 10 oameni de afaceri, de această dată numărul persoanelor arestate în Italia este mai mare, tot așa cum și prejudiciul adus statului înseamnă milioane de euro în plus.

Un  adevărat sistem de corupție între militari și oameni de afaceri - au descoperit magistrații de la Tribunalul din Roma - după o anchetă care a  vizat 64 de persoane și a durat aproape un an.  31 de persoane au fost arestate - între care un general și un colonel în serviciu la Aeroportul Pratica di Mare. Acuzațiile pleacă de la corupție  și  ajung până la fraudă în dauna statului de peste 18 milioane de euro. Alături de cei doi militari - care  sunt blocați la domiciliu -, au mai fost arestați oameni de afaceri și funcționari ai statului. Planul era același: oamenii de afaceri își adjudecau licitații pentru aprovizionarea forțelor armate cu distinctive pentru grade și materiale pentru infrastructură, în timp ce ofițerii încasau o mită  de 10% din valoarea licitațiilor - bani cash - și favoruri personale cum ar fi angajarea unor rude sau prieteni. “Forțele armate sunt parte vătămată în acest caz și își arată maximă încredere în magistratură”, a declarat ministrul Apărării, Lorenzo Guerini care spune că o confirmare a faptelor este cu atât mai gravă cu cât privește ofițeri italieni.

Italia  ocupă locul 51 din 168 de țări din lume la percepția corupției, potrivit Transparency Internațional. În ciuda unor măsuri adoptate în ultimii ani, menite să combată corupția, Italia contiuă să se situeze pe ultimele locuri în Europa la acest capitol. O corupție care frânează dezvoltarea, justiția, coeziunea socială și nu în ultimul rând încrederea cetățenilor în instituții și credibilitatea internațională.

Din Roma pentru RFI, Mihaela Iordache.