Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul rege Juan Carlos I decide să părăsească Spania din cauza unei mediatizate anchete de spălare de bani

carlos.jpg

Fostul rege al Spaniei, Juan Carlos, aici în mai 2019
Sursa imaginii: 
REUTERS/Francois Lenoir

„Majestate, Dragă Felipe, cu aceeași voință de a servi Spania, care mi-a inspirat întreaga domnie și confruntat cu repercusiunile publice pe care le-au generat anumite evenimente petrecute în viața mea personală, doresc să-mi exprim disponibilitatea absolută de a contribui la facilitarea exercitării funcțiilor tale, asigurându-ți liniștea și calmul pe care îl cer exersarea acestor înalte responsabilități.

În acest moment, cu convingerea că este cel mai bun serviciu pe care îl pot face spaniolilor (...) și ție, în calitate de rege, îți comunic decizia mea de a mă muta, în acest moment, în afara Spaniei.”

Cu aceste cuvinte, într-o scrisoare de doar trei paragrafe, fostul monarh, Juan Carlos I de Bourbon, îi transmite fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea, intenția de a părăsi Spania, făra să menționeze unde va locui și fără să ofere alte detalii privitoare la viitorul său. 

Această decizie încearcă să-i ofere un oarecare respiro lui Felipe al VI-lea, care este supus unei importante presiuni mediatice și politice pentru a lua o decizie cu privire la viitorul tatălui său investigat de justiția elvețiană și de cea spaniolă pentru presupuse comisioane primite din partea regelui Arabiei Saudite în intermedierea contractului de construire a trenului de mare viteză dintre Mecca și Medina. Fostul rege este acuzat de primirea ilicită a acestor suculente cadouri de aproape 70 de milioane de euro și de spălare de bani într-un caz foarte mediatizat care pare să pună în pericol propria existentă a instituției monarhice spaniole.

Scrisoarea lui Juan Carlos I de Bourbon a fost publicată într-un comunicat al casei regale în care Felipe al VI-lea a dorit să sublinieze importanța istorică pe care a avut-o domnia tatălui său, dar în același timp a ținut să-și reafirme respectul pentru principiile și valorile sistemului juridic. De fapt actualul rege, fără a avea o relație tensionată cu tatăl său, a încercat să se delimiteze de acesta încă de la începutul acestui an, când a renunțat la moștenirea care i-ar fi revenit și i-a retras acestuia toate drepturile economice pe care le avea ca membru al casei regale.

Decizia regelui emerit de a părăsi Spania a produs o furtună de reacții în mediile politice și în presa spaniolă.

Cea mai neutră reacție a fost cea oficială a guvernul socialist al lui Pedro Sanchez, care s-a manifestat cu multă prudență și și-a exprimat respectul față de decizia lui Juan Carlos de a părăsi Spania, încercând în același timp să consolideze instituția monarhică, subliniind traiectoria exemplară și transparența domniei actualului șef al statului, regele Felipe al VI-lea.

Nu la fel de benignă a fost reacția celor de la Unidas Podemos, extrema stângă, parteneri de guvernare ai socialiștilor, care au reclamat nevoia unei dezbateri asupra unui nou model de stat și a instaurării unei „republici solidare și plurinaționale”, deoarece „nu există niciun motiv să se continue cu o monarhie lipsită de cele mai minime valorile etice”.  Și mai dură a fost reacția purtătorului de cuvânt al acestora, Pablo Echenique, care a cerut să se împiedice ieșirea fostului rege din țară pentru a nu îngreuna bunul mers al anchetei judiciare în care este implicat. De fapt, mai mulți politicieni de extrema stângă au cerut să fie ridicat pașaportul regelui, deși se pare că acesta a părăsit deja Spania, iar avocatul care îi reprezintă interesele a dat asigurări că va sta la dispoziția oricărei gestiuni judiciare.

La fel de critică a fost și atitudinea ministrului comunist, Alberto Garzón, care a reclamat o investigație exhaustivă a tuturor afacerilor suspecte de fraudă în care este implicat  „cetățeanul Juan Carlos de Borbón".

Foarte diferite au fost reacțiile Partidului Popular, care a sărit în apărarea fostului monarh, subliniind „rolul determinant și decisiv” pe care acesta l-a avut la instaurarea democrației în Spania, reclamând unitatea și loialitatea în jurul actualului șef al statului și a instituției pe care o reprezintă, denunțând în același timp „hărțuirea la care este supusă monarhia din parte extremei stângi”, care dorește „linșarea publică a regelui emerit”.

 

 
Fostul rege Juan Carlos I decide să părăsească Spania din cauza unei mediatizate anchete de spălare de bani