Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timișoara: Primarul Nicolae Robu poate fi trimis în judecată pentru abuz în serviciu, într-un dosar DNA

nicolae_robu.jpg

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, poate fi trimis în judecată pentru abuz în serviciu, într-un dosar DNA
Sursa imaginii: 
Facebook/Nicolae Robu
Judecătorii de cameră preliminară de la Tribunalul Timiș au decis: primarul Nicolae Robu poate fi trimis în judecată în dosarul caselor naționalizate vândute ilegal pe Legea 112, la Timișoara. Îi sunt colegi de dosar fostul primar Gheorghe Ciuhand și alți șapte foști sau actuali funcționari din primărie. Prejudiciul total este de peste 9 milioane de euro. Robu a semnat pentru vânzarea a două locuințe.

Primarul Timișoarei, Nicolae Robu, poate fi trimis în judecată în Dosarul DNA privind vânzarea ilegală de locuințe în baza Legii 112. Este decizia judecătorilor din camera preliminară de la Tribunalul Timiș pentru nouă inculpați. Alături de Robu sunt, printre alții, fostul primar Gheorghe Ciuhandu și fostul secretar al primăriei, Ioan Cojocari.

Direcția Națională Anticorupție i-a trimis în judecată pe cei nouă la finele anului 2019. Ei sunt acuzați de abuz în serviciu cu obținere de foloase necuvenite, în formă continuată sau simplă. Dosarul a stat până acum în camera preliminară, la Tribunalul Timiș. După patru amânări, judecătorii au decis „începerea judecăţii cauzei”.

Procurorii DNA susțin că în perioada septembrie 1996 – ianuarie 2014, cei nouă functionari publici și-ar fi încălcat atribuțiile legate de aplicarea Legii 112. Ei ar fi vândut în mod nelegal 207 imobile din fondul locativ de stat, unor persoane care nu ar fi avut dreptul să le cumpere. Prejudiciul cauzat statului ar fi de aproape 43 de milioane de lei. Cele multe contracte presupus nelegale, aproape 200, sunt în dreptul fostului director al Direcției de Patrimoniu, Nicușor Miuț. Fostului primar Gheorghe Ciuhandu i se impută 61 de contracte, la fel ca fostului secretar Ioan Cojocari.

Primarul Nicolae Robu și-a pus semnătura pe două contracte de vânzare a unor locuințe dintr-o curte comună. El susține că juriștii instituției l-au asigurat că tranzația este perfect legală. Edilul șef spune că a cerut ca dosarul să fie retrimis la DNA din mai multe motive. Unul este că nu a fost audiat, fiind astfel lipsit de dreptul la apărare.

Ancheta DNA în acest dosar a început în 2015, când procurorii au făcut percheziții la Primăria Timișoara. Ei au ridicat mai multe dosare de vânzare a unor vile și apartamente. Potrivit Legii 112, locuințele naționalizate aflate în proprietatea statului puteau fi vândute chiriașilor care le ocupau. Primăria Timișoara a vândut însă și unor persoane care nu erau chiriași în momentul intrării în vigoare a legii. Hotărârea Tribunalului Timiș poate fi contestată la Curtea de Apel Timișoara, în termen de trei zile.

 

 
Primarul Timișoarei Nicolae Robu poate fi trimis în judecată pentru abuz în serviciu, într-un dosar DNA