Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Justiția italiană anchetează mai multe cazuri privind achizițiile în timpul crizei de coronavirus

costum.jpg

Justiția italiană anchetează mai multe cazuri privind achizițiile în timpul crizei de coronavirus.
Justiția italiană anchetează mai multe cazuri privind achizițiile în timpul crizei de coronavirus
Image source: 
Pixabay (ilustrație)

Criza de coronavirus se dovedește afacere profitabilă pe banii statului pentru unele autorități locale care vor să se îmbogățească rapid. În Lombardia, cea mai lovită regiune din Italia, unde s-au înregistrat jumătate din decesele din țară, guvernatorul Attilio Fontana este investigat pentru o presupusă fraudă. În timp ce la Napoli mai multe persoane, între care și un consilier apropiat guvernatorului De Luca, sunt cercetate în contextul unor licitații publice. 

În regiunea Lombardia au murit aproape 17.000 de persoane, jumătate din totalul deceselor din Italia cauzate de Covid 19. Acum când lucrurile s-au mai liniștit și pandemia de coronavirus este ținută sub control, justiția italiană investighează mai multe cazuri de posibilă corupție direct legate de gestionarea crizei.

Cel mai răsunător este cu siguranță cazul în care este implicat guvernatorul regiunii Lombardia, Attillio Fontana, anchetat pentru o presupusă fraudă legată de un contract de achiziție de echipamente sanitare, încheiat cu o companie controlată de cumnatul său. În luna aprilie compania de textile “Dama”, controlată de Andrea Dini, cumnatul lui Fontana, încheia cu regiunea Lombardia un contract în valoare de 500.000 de euro în vederea achiziționării de halate și combinezoane. În fața anchetatorilor, guvernatorul Fontana a susținut că nu a avut cunoștință de faptul că regiunea pe care o conduce ar fi semnat contractul în cauză cu firma cumnatului său. La aceeași firmă deține 10% din acțiuni și Roberta, soția lui Fontana. Cazul “camici” (halate ) a fost semnalat mai întâi de presa din peninsulă, iar mai apoi Andrea Dini a decis să doneze, în luna mai, echipamentele în cauză structurilor sanitare din Lombardia. Ulterior, Fontana a încercat să-i transfere cumnatului 250.000 de euro într-un cont din Elveția, transfer considerat însă suspect și blocat de autorități.

Guvernatorul regiunii Lombardia, motorul economiei italiene și în același timp cea mai lovită regiune de pandemia de coronavirus provine din partidul de extremă dreapta Liga, condus de Matteo Salvini care a declarat în mai multe rânduri că investigația procurorilor are substrat politic.

Corupția nu are, însă, preferințe regionale și nici de altă natură. Ca urmare și în Sudul Italiei procurorii anchetează acum posibile cazuri de corupție legate de gestionarea crizei de coronavirus. De această dată la Napoli în regiunea Campania guvernată de Vicenzo De Luca, din partea Partidului Democrat, aflat la guvernare , procuratura anchetează patru persoane și a dispus percheziții și sechestrarea de material informatic într-o anchetă care vizează construcția de spitale Covid 19 modulare. În centrul cercetărilor se află o licitație de 15 milioane de euro pentru realizarea spitalului de la Ponticelli și “persoane apropiate guvernatorului De Luca”, notează presa italiană.

Din Roma pentru RFI, Mihaela Iordache.