Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


10 august: Curtea de Apel își declină competența și trimite dosarul Tribunalului București

10_august_foto.jpg

Image source: 
Eduard Vasilica / RFI Romania

Curtea de Apel și-a declinat competența și a trimis dosarul 10 august spre judecare Tribunalului București. A fost astfel admisă o solicitare în acest sens formulată chiar de șefii Jandarmeriei, vizați în acest dosar.

Tot ceea ce ne dorim, eu, clientul și ceilalți avocați este ca acest proces să se desfășoare în condiții echitabile, nu sub presiunea media și de altă natură. Am solicitat declinarea la Tribunalul București pentru că această instanță nu este competentă nici după materie și nici după persoană, iar competența este o cauză de nulitate absolută, trebuie soluționată cu prioritate. (…) S-a acționat corect deoarece a existat un pericol iminent.”,  afirmase avocata lui Sebastian Cucoș, fostul șef al Jandarmeriei Române, la Curtea de Apel Bucureşti.

Anterior, Curtea de Apel București amânase o decizie în cazul cererii DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva șefilor Jandarmeriei în dosarul „10 august”. Totodată, a fost respinsă cererea de recuzare a judecătorului Ruxandra Grecu. 

Toate acestea după ce marţea trecută procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ''10 august'' şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

S-ar putea astfel redeschide urmărirea penală faţă de mai mulți șefi din Jandarmerie pentru săvârşirea mai multor infracțiuni, printre care abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual și participaţie improprie la uz de fals.