Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie controversată a justiției slovace: Magnatul Marian Kocner, achitat în cazul asasinării jurnalistului Jan Kuciak

kocner.jpg

Marian Kocner
Marian Kocner
Sursa imaginii: 
Wikipedia

Un tribunal slovac a hotărât, joi, că influentul om de afaceri Marian Kocner este nevinovat în cazul uciderii jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak. Este vorba despre un dosar care a generat proteste ample la nivel naţional şi a dus ulterior la prăbuşirea guvernului de la Bratislava.

La citirea verdictelor, şefa completului de judecată a explicat că nu a fost dovedit faptul că Marian Kocner şi Alena Zsuzsova au comis infracţiunea de care au fost acuzaţi. Kocner a fost găsit vinovat doar pentru furnizare ilegală de arme, faptă pentru care el trebuie să achite o amendă de 5.000 de euro.

Instanţa a ajuns la concluzia că un alt acuzat, Tomas Szabo, este vinovat de participare la crimă şi l-a condamnat pe acesta la 25 de ani de închisoare, dar nu a găsit nicio dovadă că asasinatul a fost comandat de către omul de afaceri Marian Kocner.

Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal, în februarie 2018, la domiciliul lor într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt, ca şi despre relaţiile lui Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Potrivit actului de acuzare, Kocner ar fi ordonat asasinarea lui Jan Kuciak, în vârstă de 27 de ani, pentru a se răzbuna pentru articolele acestuia ce detaliau diversele infracţiuni comise de omul de afaceri în domeniul imobiliar.

Dintre cei cinci suspecţi inculpaţi în acest dosar, doi şi-au recunoscut vinovăţia şi au fost condamnaţi. La 6 aprilie 2020, fostul militar Miroslav Marcek a fost condamnat la 23 de ani de închisoare pentru uciderea prin împuşcare a lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale. Marcek (37 de ani), care nu a fost prezent la pronunţarea sentinţei, şi-a recunoscut vinovăţia.

Anterior, în decembrie 2019, Zoltan Andrusko a fost condamnat la 15 ani de închisoare, în urma unei înţelegeri cu Parchetul slovac. Conform actului de acuzare, Andrusko avusese rol de intermediar, angajându-l pe Miroslav Marcek şi pe vărul său Tomas Szabo la cererea prietenei sale Alena Zsuzsova, care la rândul său urma ordinele lui Marian Kocner.

Jan Kuciak relatase în detaliu şi despre alte cazuri de corupţie. Ultimul articol al său, neterminat, dar publicat postum, a vizat oameni de afaceri italieni prezenţi în Slovacia - printre care Antonino Vadala - şi suspectaţi de legături cu mafia calabreză 'Ndrangheta.

Asasinarea lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale a provocat ample manifestaţii de stradă care l-au împins la demisie pe premierul de la acea vreme, Robert Fico, politicianul dominant în Slovacia de peste un deceniu.