Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Cristi Danileț, despre corectarea legilor justiției în 2021: Încă un an în situația asta e un dezastru

Siegfried Muresan excludere Cristi Danilet magistratura.jpg

Judecătorul Cristi Danileț, dat afară din magistratură (Sursa foto: Facebook/Cristi Danileț)
Judecătorul Cristi Danileț, dat afară din magistratură (Sursa foto: Facebook/Cristi Danileț)

Legile justiției ar putea fi corectate efectiv de-abia la finalul anului viitor, ceea ce ar fi un dezastru pentru sistemul judiciar. Iată ce declară la RFI judecătorul Cristi Danileț, după ce ministrul de resort a pus în dezbatere publică pachetul legislativ până în martie 2021.

Ministrul Cătălin Predoiu propune între altele desființarea controversatei Secții Speciale de anchetare a magistraților, o implicare mai mare a președintelui în numirea procurorilor șefi și modificări la schema de pensionare anticipată a magistraților.

Judecătorul Cristi Danileț consideră că legile justiției modificate de PSD ar fi trebuit să fie deja corectate de Guvernul PNL: ”Aceste modificări puteau fi făcute foarte bine încă din urmă cu un an de zile, când s-a schimbat Guvernul și a emanat în spațiul public această idee a reparării legilor justiției, puteau fi făcute foarte bine modificările încă de acum un an, mai ales că existau deja rapoarte ale CE, ale GRECO și ale Comisiei de la Veneția, care spuneau clar unde sunt probleme în legislația românească. Dacă avem dezbaterea și aprobarea legilor de-abia undeva în anul viitor, oricum după alegeri, se va amâna foarte mult rezolvarea unor probleme”.

Argumentul PNL este că aceste corecții trebuie aduse legilor justiției de un Parlament care să nu fie dominat de PSD. Judecătorul Cristi Danileț spune că acesta este un argument politic, dar care nu ține cont de argumentele de ordin judiciar: ”Este clar că jocurile politice îi privesc strict pe politicieni. Eu ca magistrat și ca destinatar al legii, pe mine mai puțin mă interesează că e o majoritate PSD sau de altă natură. Eu aș dori ca legile acestea să fie cât de repede în vigoare. Pe de altă parte, sunt argumente puternice la nivel european, inclusiv raportul care a apărut la nivelul Comisiei Europene și care privește statul de drept în toată Uniunea Europeană și care spune clar că avem o problemă și în Ungaria și în Bulgaria și în Polonia, dar și în România (...). Oricum, dacă legea va trece prin Parlament, procedura aceasta este una de durată, sunt două Camere unde trebuie dezbătută, plus atacurile la CCR, plus decizia președintelui de retrimitere, adică mai devreme de un an, un an și jumătate de aici încolo, eu nu văd intrate în vigoare modificările, ceea ce este îngrozitor, este uriaș, este foarte mult. Vă dați seama, vorbim de modificări făcute în 2018, care teoretic ar putea fi reparate în 2021, pe la sfârșit, este mult prea mult (...). Să mai stăm încă un an și jumătate în situația asta este un dezastru. Deci practic, justiția încetul cu încetul este dărâmată doar prin simpla trecere a timpului”.

 
Cristi Danileț, despre corectarea legilor justiției