Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Câte procese mai pierdem la CEDO? Explicațiile avocatei care i-a reprezentat pe magistrații Bogdan și Kovesi

camelia_kovesi.jpg

Judecătoarea Camelia Bogdan și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi
Judecătoarea Camelia Bogdan și fosta șefă a DNA, Laura Codruța Kovesi

România a mai pierdut un proces la CEDO. Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis, marți, ca judecătoarea Camelia Bogdan, suspendată din magistratură, nu a beneficiat de un proces echitabil. Este vorba despre despre magistratul cunoscut în mod special pentru instrumentarea dosarului de coruptie al lui Dan Voiculescu. Ea a fost acuzată de Inspecția Judiciară că ar fi fost în situație de in incompatibilitate în cadrul acestui proces, CSM hotărând ulterior excluderea ei din magistratură, măsură înlocuită apoi de ICCJ cu detașarea timp de 6 luni la o altă instanță din țară. Judecătoarea a contestat decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, CEDO constatând că magistratul nu a beneficiat de un proces echitabil. La RFI, avocata judecătoarei, Nicoleta Popescu, cea care a reprezentat-o pe Camelia Bogdan la CEDO, dar și pe LC Kovesi la aceeași instanță, explică importanța acestei decizii, precum și necesitatea modificării urgente a legislației, astfel încât România să nu mai piardă și alte procese similare în viitor.

Nicoleta Popescu: Curtea Europeană a Drepturilor Omului a stabilit că în fața instanțelor naționale doamna judecător nu a avut posibilitatea de a avea acces la un tribunal, în speță de a contesta măsura suspendării din funcția de judecător. Pe perioada suspendării, doamna judecător nu a putut să își exercite funcția de judecător, dar nici măcar pe cea de jurist. În această perioadă nu i s-au plătit asigurările de sănătate. Prin urmare, ea nu a avut posibilitatea să conteste această măsură  a suspendării pentru că legislația națională nu prevede în legea internă posibilitatea de a contesta această măsură.

Reporter: Așadar, este o problemă cu legislația românească? Aceste lucruri se pot repeta într-un mod asemănător în viitor?

N.P: În primul rând, apare ca surprinzătoare poziția CSM. Dacă veți observa, ieri, nu în altă zi (n.r. luni), pe ordinea de zi a fost propusă această lege ferenda, de a introduce în legislația națională posibilitatea ca un judecător să conteste această măsură a suspendării. Revin la întrebarea dumneavoastră. Asta înseamnă că inclusiv Consiliul SUperior al Magistraturii a conștientizat, cu o zi înainte de Curtea Europeană, că avem o problemă, în sensul să nu sunt respectate garanțiile articolului 6 din Convenția Europeană a Drepturilor, anume acces la un tribunal și a propus o modificare legislativă în sensul de a prevedea această cale de atac.

Rep: Acuzațiile care i s-au adus doamnei judecător sunt în continuare de actualitate sau nu?

N.P: Nu aș spune. Nu discutăm de o acuzație penală. A existat o sancțiune, ce a mutării disciplinare și jnu sancțiunea excluderii. Înalta Curte a considerat că sancțiunea excluderii este una exceptivă. Măsura excluderii dată de către CSM a fost în mod clar exceptivă, atât timp cât a fost schimbată de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Rep: Pentru viitorul justiției din România este important acest caz, această decizie a CEDO?

N.P: Eu spun că este important pentru că ne arată, încă o dată, din păcate nu știu pentru a câta oară, că legislația națională are foarte multe lacune, care au drept consecințe condamnarea statului român în fața Curții Europene a Drepturilor Omului. Nu o dată, de mai multe ori Curtea Europeană a constatat că reclamanții nu au avut parte în fața instanțelor naționale de un proces echitabil.

Rep: De ce nu sunt îndreptate aceste lacune despre care vorbiți? De ce trebuie să tot pierdem procese la CEDO?

N.P: Această întrebarea trebuie să o adresați legislativului, nu practicienilor dreptului, care, până la urmă, aplică sau lucrează cu legislația în vigoare...

Rep: Cine ar trebui să inițieze și să ducă până la capăt acest proces de reparare a lacunelor despre care vorbeați? Vă întreb pentru că Ministerul justiției este „în curs de reparare a legilor justiției”, așa cum a spus domnul ministru Predoiu. Poate ar fi un moment bun.

N.P: Cu siguranță Ministerul justiției va analiza și această hotărâre a Curții de la Strasbourg. Inclusiv Consiliul Superior al Magistraturii a avut o propunere concretă în acest sens. Prin urmare, așteptăm adoptarea legii și schimbarea, astfel încât să nu mai avem pe viitor astfel de condamnări împotriva României.

Ascultă:

 
Avocata Nicoleta Popescu, despre procesele pierdute de România la CEDO