Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Genocidul din Rwanda: Félicien Kabuga transferat la Haga

rwanda.png

Afiș cu fotografia lui Félicien Kabuga la Biroul Unității speciale pentru căutarea autorilor genocidului, Kigali, Rwanda, mai 2020
Sursa imaginii: 
© Simon Wohlfahrt AFP via France24

Un judecător al Mecanismului pentru tribunalele penale internaționale (MTPI) a dispus recent transferul lui Félicien Kabuga, presupus „finanțator” al genocidului din Rwanda în 1994, la Haga. Reținut în prezent în Franța, el este acuzat de genocid și crime împotriva umanității.

Félicien Kabuga, suspectat că a fost principalul finanțator al genocidului ruandez, va fi transferat într-o celulă de detenție din Haga în așteptarea unui examen medical și a procesului său în fața Mecanismului pentru tribunalele penale internaționale (MTPI), administrat de Națiunile Unite.

Reținut în prezent în Franța, Félicien Kabuga urma să fie transferat în Arusha, Tanzania, pentru a fi judecat de MTPI, care are o divizie în Arusha și una în Haga.

Avocații lui Félicien Kabuga au solicitat transferul în Olanda și nu la Arusha, „având în vedere vârsta, starea de sănătate fragilă și evoluția epidemiei Covid-19 în Tanzania".

„Consider că există circumstanțe excepționale și că ar fi în interesul justiției să se modifice mandatul de arestare și ordinul de transfer și să se dispună transferul temporar al  lui Kabuga„ la Haga ”pentru un examen medical detaliat ", a declarat judecătorul Iain Bonomy într-un document intern al MTPI.

Judecătorul a precizat că distanța scurtă dintre Paris și Haga „prezintă un risc scăzut” pentru Félicien Kabuga, în vârstă de 84 de ani, potrivit documentelor instanței.

MTPI nu a specificat dacă se poate lua în considerare sau nu un posibil transfer către Arusha după acest examen medical.

"Acesta este un pas important într-un proces complex", a declarat pentru AFP avocatul principal al lui Félicien Kabuga, Emmanuel Altit, care este "foarte mulțumit" de decizia judecătorului.

Omul de afaceri ruandez, arestat pe 16 mai în regiunea pariziană, este suspectat că a finanțat achiziția de arme destinate milițienilor hutu, care au ucis cel puțin 800.000 de tutsi și huti în genocidul din aprilie-iulie 1994.

Curtea Supremă Franceză a dat undă verde transferului său la 30 septembrie, respingând contestațiile finale depuse de avocați, considerând că nu există „niciun obstacol legal sau medical în executarea mandatului de arestare”. 

 

Traducere de Anda Costiuc după France24