
Justiţie
DNA trece "pe motor electric", procurorul general constată "atomizarea" micii corupții
default.png

Discuțiile din mediul online, moderate de Expert Forum și APADOR-CH, i-au adus în prim plan pe principalii actori din justiție. Istvan Jakab, din partea Reprezentanței Comisiei Europene la Bucuresti, a subliniat încă de la începutul discuțiilor problemele semnale în această perioadă de pandemie. Probleme noi și totuși vechi: "Au fost cazuri în care au fost presiuni asupra jurnaliștilor, presiuni politice și sunt segmente de mass-media, unde de exemplu, proprietatea unor trusturi sau unor segmente de media nu este foarte clară, este problematic câteodată accesul la informația publică pentru jurnaliști...
În ceea ce privește modul în care conlucrează puterile statului împreună, ați observat poate în raport o chestiune care în perioada de pandemie si pe perioada aceasta se poate înțelege, recurgerea la ordonanțe de urgență ale Guvernului pentru reglementarea unor chestiuni, dar problema de bază pe foarte mulți ani și nu doar pe ultimul a fost recurgerea repetată la ordonanțe de urgență și corectarea prin ordonanțe a altor ordonanțe și legi care nu asigură o predictibilitate în plan legislativ, nu asigură o predictibilitate pentru mediul de afaceri în general" a punctat Istvan Jakab.
Pe de altă parte, procurorul general, Gabriela Scutea, s-a concentrat mai mult pe mică corupție, care, potrivit acesteia, "s-a atomizat" în această perioadă.
"În ceea ce privește fenomenul micii corupții trebuie să depășim această diagnoză pe care ne-o dau sondajele de opinie, din care rezultă că prevalența corupției se menține la nivelul societății.
La 30 septembrie 2020 aveam o evoluție bună în ceea ce privește trimiteri în judecată. Ne situăm la 293 de inculpați trimiși în judecată față de 120 câți aveam la 31.05, după ieșirea din starea de urgență. Noi monitorizăm în special pentru mica corupție persoanele cu calitate, care rămân de competența noastră sau persoanele fără calitate specială.
Cele mai multe dintre persoanele trimise în judecată sunt persoane fără calitate specială, 185. Însă, în ceea ce privește persoanele cu o anumită calitate din sectorul public, nu putem să extragem concluzii definitorii în ceea ce privește fenomenul micii corupții pentru că acestea sunt plasate în zona administrației publice, din primării, consilieri locali sau referenți din administrația publică locală sau alți funcționari din cadrul administrației publice. De asemenea, sunt și persoane care reprezintă societăți comerciale sau liber profesioniști. Practic, discutăm despre o abordare destul de atomizată a micii corupții pe zone care ne sunt sesizate.
De un interes aparte s-a bucurat interventia șefului DNA, Crin Bologa, care a vorbit despre problemele cu care se confruntă instituția.
Personal puțin și care se lasă în continuare așteptat pe fondul schimbărilor legislative, s-a plâns șeful DNA.
"Suntem într-o plină procedură de recrutare a unor procurori pe funcții de execuție, dar din păcate pe un număr de 39 de posturi s-au înscris doar 11 procurori. Această criza de personal a apărut din cauza modificărilor legilor justitiei în ultimii ani prin creșterea vechimii de acces la DNA de la șase la zece ani și de asemenea, prin modificare procedurii de examinare.
Eu cred că aceste modificări ale legilor justiției au fost introduse tocmai pentru a bloca lupta împotriva marii corupții, și norocul nostru a fost sprijinul cetățenilor și al instituțiilor europene. Așteptăm cu nerăbdare repararea acestor legi, a transmis Crin Bologa, care a ținut să-i asigure pe cetățeni că institutia pe care o conduce nu doarme, din contră, lucrează la calitatea dosarelor.
"Sper în același timp ca alături de creșterea cantitativă a activității noastre să fie și o creștere calitativă, astfel încât în dosarele trimise în judecată să nu mai avem gradul mare de achitări ca urmare a unor dosare trimise în judecată în ultima perioadă. Așa cum știți, în cursul anului trecut am ajuns la un procent de achitare de 52%.
Mie mi se pare inacceptabil. Sperăm ca actele noastre să aibă o calitate impecabilă, astfel încât în anii următori să obținem condamnări și cât mai puține achitări acolo unde dosarele noastre sunt bine făcute. Sigur că scopul nostru este să îi tragem la răspundere pe cei vinovați, nu să obținem condamnări și pentru persoane nevinovate.
Dar cu atât mai mult sperăm să trimitem în judecată dosare bine probate, astfel încât procentul acesta de achitări să scadă în anii următori. Motoarele DNA nu s-au oprit. Turează în continuare. Numai că eu cred că nu mai avem motoare diesel, ci motoare electrice. Ne desfășurăm activitatea în liniște, iar rezultatele nu vor înceta să apară" a dat asigurări Crin Bologa.
Declarațiile au fost făcute în cadrul unei dezbateri organizate de societatea civilă privind statul de drept în România, pornind de la cel mai recent raport al Comisiei Europene care analizează situația din toate statele membre.