Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Începe procesul atentatelor din Catalonia

Pe data de 17 august 2017, cu puțin înainte de orele 17, o furgonetă intra cu viteză pe cunoscutul bulevard La Rambla din centrul Barcelonei mergând în zig-zag peste 500 de metri și lovind din plin pietonii care circulau între Piața Catalonia și Gran Teatre del Liceu. Șoferul furgonetei a reușit să scape înainte de venirea poliției, după ce a ucis 14 persoane și a rănit alte aproape 140. Patru zile mai târziu, pe data de 21 august, Younnes Abouyaaqoub, autorul material al atentatului, a fost încercuit de poliția catalană și împușcat mortal în timp ce amenința că va detona o centura explozibilă pe care o avea în jurul corpului.

Astăzi, după mai bine de trei ani de la atentatele teroriste din Barcelona și Cambrils (Tarragona), începe procesul intentat celor trei inculpați care sunt acuzați că au participat la organizarea atacurile din 17 august 2017. Procurorii spanioli cer pedepse cuprinse între 8 și 41 de ani de închisoare acuzandu-i pe aceștia pentru o presupusă complicitate pe care au avut în dublul atac terorist din Catalonia care s-a soldat cu moartea a 16 persoane și rănirea altor 140.

Pe banca acuzaților se vor afla doar trei dintre membrii celulei jihadiste care a organizat atentatele din 2017:

Driss Oukabir, care a închiriat furgoneta cu care a fost comis atacul de pe Rambla, dar care se pare că a renunțat în ultimul moment să ia parte la planurile teroriste ale grupului, pentru care Parchetul cere 36 de ani de închisoare.

Mohamed Houli Chemlal, singurul supraviețuitor al exploziei din Alcanar pentru care acuzarea cere 41 de ani de închisoare. Alcanar este un oraș în sudul Cataloniei, unde exista o casă conspirativă în care au explodat accidental 20 de butelii de gaz pe care teroriștii plănuiau să le detoneze în incinta catedralei Sagrada Família. De fapt, acest incident i-a determinat pe teroriști să renunțe la planul inițial și să improvizeze atacul cu furgoneta din Barcelona.

Al treilea acuzat este Ben Said Ben Iazza, care, potrivit acuzării, a avut doar o minimă colaborare cu teroriștii, punând la dispoziția acestora o furgonetă care a fost folosită pentru achiziționarea și transportul produselor explozive, pentru care parchetul cere acum o pedeapsă de doar 8 ani de închisoare.

Dar radicalii islamiști nu trebuie să se înfrunte doar cu acuzațiile înaintate de Parchet, ci și cu acuzațiile formulate cu titlu particular de către Primăria Barcelonei și Guvernul Cataloniei, care cer pedepse de până la 95 de ani de închisoare, sau cu acuzațiile formulate de către asociațiile de victime ale terorismului și Primăria din Cambrils, care cer ca aceștia să primească o pedeapsă cu închisoare pe viață considerându-i responsabili pentru victimele celor două atacuri.

Ceilalți membrii ai acestei celule jihadiste, atât responsabilii intelectuali cât și autorii materiali, au murit înainte sau după executarea atacul terorist din Catalonia.

Youssef Aalla și imamul Abdelbaky Es-Satty, cel care i-a radicalizat pe toți acești tineri marocani, au murit în explozia din Alcanar, în casa conspirativă de care aminteam.

Younnes Abouyaaqoub, șoferul furgonetei din Barcelona, a fost ucis de poliția catalană patru zile mai târziu, după ce a ucis 14 persoane și a rănit alte 140.

Alți cinci teroriști de origine marocană au fost de asemenea împușcați mortal de poliția catalană, după ce au comis atacul din Tarragona, unde au ucis o femeie și au rănit alte câteva persoane cu o mașină kamikaze pe faleza din Cambrils.

 
Corespondență din Spania de la Mugur Chiujdea, 10.11.2020