Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Justiția în pandemie : măști, dezinfectanți și digitalizare. Guvernul aprobă audierile video în procese civile

justice_afp_0.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Guvernul a adoptat zilele trecute proiectul de lege privind unele măsuri în domeniul justiției în contextul pandemiei de Covid-19, potrivit unui comunicat. Una dintre principalele modificări se referă la posibilitatea audierii părților din procesele civile prin videoconferință. Acest lucru era posibil doar în cazurile penale.

”Prezentul proiect de lege a fost supus dezbaterii publice încă din data de 8 septembrie 2020, fiind elaborat exclusiv pentru suplinirea unei practici neunitare constatate la nivelul instanțelor în ceea ce privește, spre exemplu, stabilirea cauzelor judiciare urgente, restrângerea temporară și pentru motive justificate a activității judecătorești”, a precizat Ministerul Justiției, la solicitarea G4media.ro. ”Întreg acest demers a urmărit crearea unui cadru unitar și coerent în ceea ce privește organizarea activității desfășurate la nivelul organizațiilor judiciare, în condiții de criză sanitară în scopul respectării dreptului de acces la justiție al cetățenilor, având în vedere că exigențele de rang constituțional și convențional interzic afectarea acestui drept, chiar și în situațiile excepționale, precum cele generate de pandemieinstanțele judecătorești neputându-și întrerupe/sista activitatea, precum nici organele de cercetare și urmărire penală”, a precizat MJ pentru G4media.ro. Săptămâna trecută ministerul justiției anunța că déjà în instanțe au fost înregistrate 546 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care cinci au ajuns la Terapie Intensivă, iar trei persoane au decedat. „Nu se pune problema opririi actului de justiție, dar putem adapta regulile”, a precizat Cătălin Predoiu, într-o conferință de presă. Ministerul Justiţiei a alocat fonduri și materiale necesare pentru protecţia instanţelor şi parchetelor, efortul financiar fiind de aproape 35 de milioane de lei. La RFI, judecătorul Cristian Danileț spune că instanțele au luat măsuri de prevenție dar uneori chiar și așa au apărut probleme. ”S-au amenajat sălile de judecată blocându-se contactul direct dintre judecători și părți, dintre avocați și părți : avem acele ”geamuri” de Plexiglas. Toată lumea folosește măștile. În plus, am reușit să stabilim un interval orar în care justițiabilii se prezintă în instanță deci nu mai vin toți grămadă cum se întâmpla ci sunt programați la fiecare jumătate de oră. Însă, într-un palat de justiție din orașe mari ca Bucureștiul, Iașiul, Clujul și Sibiul, unde sunt mai multe instanțe, vă dați seama că fluxul de persoane este ridicat. Nimeni nu garantează că nu ai putea să iei coronavirusul când atingi o clanță, o balustradă, un dosar… Noi dezinfectăm la câteva ore, deschidem geamurile, o dată pe săptămână se face dezinfectare totală și cu toate acestea cazurile de COVID au apărut”, explică magistratul. 

Soluția găsită de minister, între altele, a fost extinderea posibilității de desfășurare a ședințelor de judecată prin mijloace de telecomunicație audiovizuală și în materie civilă,” a mai precizat Ministerul Justiției, la solicitarea G4media.ro. Judecătorul Cristian Danileț spune la RFI că măsura este binevenită deoarece până acum era valabilă doar la audierea persoanelor aflate în detenție. Ideal ar fi ca ea să se mențină și după pandemie. ”Acestea reglementări noi să nu fie valabile doar în această perioadă pandemică, să fie valabile oricând apreciază judecătorul. De exemplu o persoană aflată la Constanța sau la capătul Bucureștiului, nu ar trebui să se deplaseze în celelalt capăt al Bucureștiului la o instanță, ci pur si simplu, printr-un mecanism care să permită vizualizarea persoanei și identificarea ei, pentru că persoana își va arăta buletinul, ar fi suficient pentru judecător care consemnează aceasta într-un proces verbal autentic. Părerea mea este că digitalizarea ar trebui să simplifice procedurile”, explică magistratul.

Dar sunt instanțele dotate cu tot ce este necesar? Cristian Danileț spune că da și orice investiție suplimentară se va amortiza pentru că statul va cheltui mai puțini bani cu actul de justiție on line. ”Toate instanțele din România sunt digitalizate déjà, dotate cu computer și rețea de internet de ani de zile doar că nu a fost valorificată. Practic, s-au folosit calculatoarele ca niște mașini de scris mai avansate. În momentul de față apare o altă provocare : să instalăm camere video, să învățăm niște proceduri și nu este extrem de complicat…În plus, cheltuielile care s-ar diminua ar putea compensa : nu mai cheltuim atâția bani cu citațiile, se reduc cheltuielile de judecată foarte mult”, explică judecătorul.

Justiția a fost unul dintre domeniile în care informatizarea a avansat mai repede în ultimii 30 de ani, la presiunea și cu banii de la Uniunea Europeană.