Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pelerinajul la peșterea Sfântului Apostol Andrei - cerut de arhiepiscopie, respins de instanță

arhiepiscopia_tomisului_facebook.jpg

Image source: 
Arhiepiscopia Tomisului - Facebook

IPS Teodosie a declarat jurnaliştilor, la intrarea în sala de judecată, că doreşte să oprească nişte exagerări, "ca să nu le zic abuzuri, deşi sunt”, precizând că vrea să aibă credincioşii cale liberă spre Peştera Sfântului Apostol Andrei. Municipiul Constanța a intrat în carantină de vineri, pentru două săptămâni. În județ, incidenţa cazurilor de infectare cu noul coronavirus era atunci de 6.13 la mie și a continuat să urce, astfel că la ultima raportare, marți, era de 6.5 la mie.

Tribunalul Constanţa a respins, miercuri, cererea Arhiepiscopiei Tomisului de suspendare a hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) care interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reşedinţa în localităţile în care se desfăşoară aceste activităţi.

Hotărârea Tribunalului Constanţa poate fi atacată prin recurs, în termen de 5 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Constanţa, scrie Agerpres.

"Declară nulă cererea de intervenţie accesorie în interesul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa formulată de Asociaţia 'Solidaritatea' pentru Libertatea de Conştiinţă, pentru lipsa semnăturii. Respinge, ca neîntemeiată, cererea de amendare a pârâtului Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Dobrogea al judeţului Constanţa şi a inspectorului-şef Roşca Ionel, formulată de reclamanţi. (...) Respinge, ca neîntemeiată, cererea de suspendare parţială a Hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa nr. 72 din 10 noiembrie în ceea ce priveşte Anexa 1 punctele 2 teza I, 6 - 6.1, 6.2 raportat la punctul 5, punctul 13, formulată de reclamanţii Arhiepiscopia Tomisului prin Arhiepiscopul Tomisului - Înaltpreasfinţitul Teodosie Petrescu, (...) în contradictoriu cu pârâţii Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa, Prefectura Judeţului Constanţa, (...). Cu drept de recurs în termen de 5 zile de la comunicare. Cererea de recurs se depune la Tribunalul Constanţa - Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal. Pronunţată astăzi, 25 noiembrie, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin mijlocirea grefei instanţei", au decis judecătorii Tribunalului Constanţa.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, declarase că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare şi la religie.

"Vrem (...) să ne apărăm drepturile de a avea cale liberă spre Peştera Sfântului Apostol Andrei în zilele rânduite de praznic, pe 29 şi pe 30 noiembrie. De asemenea, iată, aceste restricţii prin care creştinii nu au voie să intre în biserică nu sunt fireşti. (...) Ca păstor îmi apăr turma cea cuvântătoare, oamenii de credinţă. Credincioşii mi-au cerut să fiu portavocea lor, să îi apăr, să li se dea voie să fie în biserică. Sunt drepturile noastre constituţionale, drepturile omului de asemenea specifică că orice om trebuie să aibă asigurată libertatea de exprimare, libertatea de religie. Nu facem niciun abuz, dimpotrivă, vrem să oprim nişte exagerări, ca să nu le zic abuzuri, deşi sunt, ca să putem să ne întâlnim datele credinţei noastre", a spus marţi IPS Teodosie, înainte de a intra în sala de judecată.

Arhiepiscopia Tomisului a depus, în 18 noiembrie, la Tribunalul Constanţa o cerere de anulare a unei decizii luate de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Constanţa prin care se interzice ca la pelerinajele religioase să participe alte persoane în afara celor care au domiciliul în localitatea unde are loc evenimentul.

 În fiecare an, în 30 noiembrie, IPS Teodosie oficia Sfânta Liturghie, împreună cu ierarhi invitaţi din ţară şi din străinătate, preoţi şi diaconi, la Mănăstirea "Peştera Sfântului Apostol Andrei” din apropierea localităţii Ion Corvin. La manifestările religioase erau prezente anual peste 10.000 de persoane.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă a luat decizia de a interzice participarea la procesiunile şi pelerinajele religioase pentru persoanele care nu au domiciliul în localităţile unde se desfăşoară aceste activităţi după ce rata incidenţei în judeţul Constanţa a trecut de 3 la mia de locuitori.