Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Coronavirus UK: Justiția penală nu mai face față violenței domestice

violenta_domestica.jpg

Violență domestică
Victimele violenței domestice se plâng de răspunsul lent al justiției penale
Sursa imaginii: 
https://www.helpguide.org/

Victimele abuzului și hărțuirii domestice au fost încurajate de poliție să întreprindă acțiuni civile mai degrabă decât urmărirea penală, deoarece sistemul justiției penale este copleșit după declanșarea pandemiei de Coronavirus, se afirmă într-un raport.

Evaluarea făcută de organizația Victim Support a impactului pandemiei afirmă că răspunsurile poliției la plângeri au fost mai lente decât în trecut și că unele victime au încercat să se sinucidă din cauza întârzierilor procesului de justiție, potrivit cotidianului The Times.

Personalul a constatat, de asemenea, că poliția a încurajat utilizatorii serviciului să meargă pe calea civilă, de exemplu, solicitând un ordin de protecție, mai degrabă decât un proces în justiție penală.” se spune în raport.

Victim Support este o organizație caritabilă independentă care oferă servicii de specialitate pentru a ajuta persoanele afectate de infracționalitate. Raportul său, Crime and Covid-19, spune că victimele au relatat personalului și voluntarilor că au existat întârzieri în raportarea infracțiunilor și primirea răspunsurilor de la poliție.

Unii utilizatori au spus că au fost rugați de operatori să facă sesizări de infracțiuni online, chiar dacă nu aveau acces la internet; alții au fost încurajați să meargă pe căi civile.

O lucrătoare de caz de la Victim Support a spus că o femeie care raporta infracțiuni legate de o dispută domestică, inclusiv furtul, hărțuirea și spargerea casei sale, a fost încurajată să solicite un ordin de protecție - o dispoziție civilă. A fost nevoie de două luni pentru ca poliția să-i ia o declarație, potrivit lucrătorului de caz.

Într-un alt caz, poliția a refuzat să aresteze un presupus hărțuitor, deoarece victima nu avea emis un ordin de protecție.

Anulări și amânări în justiție

Cererile pentru ordine de protecție fost cu 24% mai mari între aprilie și iunie, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, potrivit cifrelor Ministerului Justiției.

Justiție penală
Justiția penală a fost copleșită de numărul de cazuri după instituirea carantinei

În mod alarmant, unii angajați care sprijină victimele și supraviețuitorii abuzurilor domestice au semnalat faptul că acțiunile poliției au fost lente, incidente de violență domestică raportate la numărul 999 la care nu s-a intervenit timp de câteva ore sau care nu răspund deloc la incidente, cum ar fi ordinele de protecție fiind încălcate fără nicio sancțiune. ” se mai spune în raportul Victim Support.

Două treimi din personalul și voluntarii de sprijin pentru victime consideră carantina ca o cauză a barierelor în sistemul justiției penale.

Un impact “semnificativ” este cel al anulării termenelor de judecată și al întârzierilor proceselor, inclusiv asupra persoanelor cărora li s-a spus că dosarul lor nu va continua până în 2022.

Multe victime, inclusiv membrii familiilor îndoliate, simt că nu pot trece mai departe până nu se încheie procesul. Unii dintre utilizatorii serviciului nostru au încercat să se sinucidă din cauza întârzierilor judecătorești, din cauza faptului că nu s-au simțit capabili să trăiască în suspensie pe o perioadă îndelungată. Multe victime cu cazuri întârziate au așteptat deja mult timp până la data instanței, care a fost anulată. ” continuă raportul.

Restanțele instanțelor sunt la un nivel record, cu mai mult de jumătate de milion de cauze pendinte în instanțele de judecată ale coroanei și ale magistraților. Ministerul Justiției declară că a introdus măsuri de reducere a restanțelor, inclusiv recrutarea a 1.600 de angajați.

Victim Support a mai spus că 6.000 de copii și adolescenți mai puțini decât înainte de pandemie au accesat serviciile sale între martie și noiembrie, stârnind îngrijorarea că violența și abuzul sexual nu au fost raportate.