Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătorul Bogdan Mateescu este noul președinte al CSM

bogdan_mateescu.jpg

Judecătorul Bogdan Mateescu
Sursa imaginii: 
Twitter / penitenciare info

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii, care s-a reunit joi pentru a-şi alege noua conducere pe anul 2021, l-a ales prin vot pe judecătorul Bogdan Mateescu în funcţia de preşedinte al CSM, iar pe procurorul Florin Deac în funcția de vicepreşedinte al CSM, transmite Agerpres.

Mateescu a fost ales cu 13 voturi ''pentru'', 3 ''împotrivă'' şi 2 voturi nule, iar Florin Deac a primit 13 voturi ''pentru'' şi 5 ''împotrivă''.

Potrivit europalibera.org, Bogdan Mateescu este membru al CSM din 2017; anterior a condus Judecătoria Rm. Vâlcea, între 2013 și 2017.

Mateescu a criticat în repetate rânduri activitatea Inspecției Judiciare și a CSM în perioada când consiliul era condus de Lia Savonea și a cerut, alături de alți membri ai Consiliului, demisia șefului IJ, Lucian Netejoru.

Inspecția Judiciară demarase în respectiva perioadă numeroase controale la DNA și a cerut sancționarea mai multor procurori anticorupție și a fostei șefe Laura Codruța Kovesi.

Contracandidata sa, Evelina Oprina, judecător din 2004, este văzută drept parte a taberei Savonea din cadrul CSM și o susținătoare a Secției Speciale (SIIJ).

Lia Savonea a fost unul dintre cei mai controversați președinți ai CSM, iar mai multe instanțe din țară au declanșat procedura de revocare a acesteia din Consiliu. În mandatul său a fost criticată în repete rânduri pentru felul în care conduce ședințele, cum comunică public sau cu celelalte instiuții, cât și pentru că a tolerat atacul PSD la adresa justiției.

Iohannis, un nou atac la PSD

Klaus Iohannis, prezent la ședința CSM a subliniat că principalele două obiective ce trebuie urmăriteîn continuare  în sunt independența justiției și continuarea luptei anticorupție.

„Procesul de reparare a Legilor Justiției, de creare a unui cadru legislativ coerent, stabil și de implementare a recomandărilor MCV, ale Comisiei de la Veneția sau ale GRECO a început deja. Motivul pentru care acest demers nu s-a finalizat însă este binecunoscut: o majoritate parlamentară care nu numai că nu a făcut niciun secret din faptul că este ostilă unor reforme reale ale sistemului judiciar, dar care s-a și dedicat trup și suflet adoptării unor legi menite să-i apere pe infractori. O majoritate parlamentară care, chiar și după sancțiunea dură primită în 2019 din partea românilor, nu s-a sfiit să voteze măsuri contrare interesului public, ori să întârzie adoptarea unora extrem de necesare.", a declarat Iohannis.

*

Consiliul Superior al Magistraturii are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept - ministrul Justiţiei, preşedintele ÎCCJ şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

În prezent, Consiliul Superior al Magistraturii este format din judecătorii Simona Camelia Marcu şi Mariana Ghena – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Lia Savonea – Curtea de Apel Bucureşti, Nicoleta Margareta Ţînţ – Curtea de Apel Braşov, Andrea Annamaria Chiş – Curtea de Apel Cluj, Gabriela Baltag – Tribunalul Neamţ, Evelina Mirela Oprina – Tribunalul Ilfov, Mihai Andrei Bălan – Judecătoria Timişoara şi Mihai Bogdan Mateescu – Judecătoria Râmnicu Vâlcea.

Din CSM fac parte procurorii Codruţ Olaru – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Cristian Mihai Ban – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Florin Deac – Parchetul de pe lângă Tribunalul Maramureş, Nicolae Andrei Solomon – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti şi Tatiana Toader – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 2 Bucureşti.

Victor Alistar şi Romeu Chelariu au fost aleşi de Senat ca membri CSM din partea societăţii civile.