Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Dosar penal pe numele lui Rizea pentru fals în declarații la obținerea cetățeniei R.Moldova

poza_rizea_adevarul.jpg

Sursa imaginii: 
Adevarul.ro

După ce a rămas fără cetățenia R.Moldova, fostul deputat român, Cristan Rizea, s-a ales cu un dosar penal pentru fals în declarații la dobândirea cetățeniei acestei țări. Potrivit procurorilor moldoveni, ”pretinse ilegalități de natură penală, și anume, fals în declarații, au fost stabilite de procurori în procesul acordării cetățeniei Republicii Moldova pentru un fost deputat român”. Să spunem că Rizea, care a cerut azil politic în timp ce era reținut, la începutul lunii noiembrie de forțele de ordine de la Chișinău, va putea fi extrădat autorităților române doar după ce, preciza la RFI, ministrul Justiției, vor fi soluționate ”chestiunile cu privire la solicitarea de azil, ulterior să revine la chestiunea de extrădare”. 

Potrivit procurorilor moldoveni, ”prin Avizul Agenției Servicii Publice din 28 decembrie 2017, fostul deputat român a fost recunoscut cetățean al Republicii Moldova și asta în condițiile în care prin sentința din 7 decembrie 2017 a Înaltei Curți de Casație și Justiție din România, definitivă prin decizia penală din 18 martie 2019, acesta era judecat și condamnat la închisoare, cu executare, pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor”.

Fostul deputat PSD ar fi ascuns faptul că, începând cu anul 2015, deținea statut de acuzat în materie penală, ceea ce ar fi dus la respingerea cererii privind acordarea cetățeniei R.Moldova. ”În cadrul investigațiilor, Procuratura Generală a ajuns la concluzia că dobândirea cetățeniei de către acesta a avut loc contrar legii, care statuează că cetățenia Republicii Moldova nu se acordă persoanei sau nu poate fi redobândită de persoana care în perioada de examinare a cererii execută sau are de executat pedeapsa penală privativă de libertate în temeiul sentinței instanței de judecată, are antecedente penale nestinse sau se află sub urmărire penală”.

Astfel, Procuratura Generală a pornit o cauză penală pentru fals în declarații, care, potrivit legislației R.Moldova, se pedepsește cu amendă de până la 47.500 lei (cca 2,2 mii euro) sau cu închisoare de până la 1 an, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de cel mult 5 ani.

Să spunem că, prin decretul președintelui Republicii Moldova din 2 noiembrie 2020, lui Rizea i-a fost retrasă cetățenia Republicii Moldova.

La începutul lunii noiembrie, Ministerul Justiției din România a formulat cererea de extrădare din Republica Moldova a fostului parlamentar Cristian Rizea în vederea executării unei pedepse de 4 ani și opt luni de închisoare pentru trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor. Nu se știe totuși când Rizea va ajunge în România întrucât a solicitat azil politic, iar acum justiția din R.Moldova trebuie să se expună pe marginea acestui caz. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre noul dosar intentat pe numele fostului deputat român, Cristian Rizea, pentru fals în declarații