Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Curtea Constituțională a validat mandatul noului președinte al R.Moldova, Maia Sandu

magistrati_masca.jpg

Sursa imaginii: 
Ziarul de Gardă

Curtea Constituțională a R.Moldova a confirmat, joi, rezultatele alegerilor prezidențiale din 15 noiembrie și a validat mandatul președintelui nou ales, Maia Sandu. Decizia este irevocabilă și nu poate fi supusă niciunei căi de atac. La aceeași ședință, magistrații moldoveni au respins solicitarea reprezentantului lui Igor Dodon de a amâna ședința întrucât o cerere depusă în instanță împotriva Maiei Sandu nu a fost examinată. 

La 23 noiembrie, Comisia Electorală Centrală a expediat Curții Constituționale raportul final privind rezultatele scrutinului prezidențial din 15 noiembrie. Maia Sandu a câștigat scrutinul cu aproape 58 la sută, în timp ce contracandidatul său, Igor Dodon, a obținut 42 la sută. Să spunem că, mandatul președintelui Igor Dodon expiră pe 23 decembrie, iar Maia Sandu va fi învestită în funcția de președinte, pe 24 decembrie, în cadrul unei ceremonii modeste, la Palatul Republicii. Noul șef de stat va depune jurământul în fața deputaților și magistraților Curții Constituționale.

”Curtea Constituțională a confirmat legalitatea alegerilor prezidențiale și a validat alegerea Maiei Sandu în funcția de președinte al Republicii Moldova. Asta înseamnă că Maia Sandu este președinte al Republicii Moldova. Exerciţiul mandatului de preşedinte al Republicii Moldova va începe efectiv din momentul depunerii jurământului – 24 decembrie 2020”, a scris cu puțin timp în urmă, pe pagina sa de Facebook, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco. 

Dodon:”Eu și PSRM vom susține demersurile președintelui ales privind dizolvarea Parlamentului și organizarea alegerilor anticipate”

Președintele Igor Dodon a felicitat-o pe Maia Sandu după ce mandatul său de președinte a fost validat de magistrații Curții Constituționale. ”Îi urez succes și cât mai multe realizări în interesul cetățenilor, în interesul Republicii Moldova. Eu și PSRM vom respecta votul cetățenilor și vom susține demersurile președintelui ales privind dizolvarea Parlamentului și organizarea de alegeri anticipate. Vom sprijini de asemenea preluarea de către președintele ales și partidul său a responsabilității privind situația din țară, conform angajamentelor asumate politic de doamna Maia Sandu”.

Dodon mai spune că este pregătit, împreună cu PSRM, să poarte discuții cu PAS pentru a identifica data cea mai potrivită pentru organizarea alegerilor anticipate, ”așa încât acestea să fie organizate legal, fără jocuri politicianiste și netransparente, fără să punem sub risc actul de guvernare și sănătatea cetățenilor”. ”După încheierea mandatului de președinte, după 24 decembrie, urmează să activez în spiritul votului pe care mi l-au oferit cei 700 de mii de cetățeni la ultimele alegeri, să muncesc pentru ca viața lor să fie mai bună, să am grijă ca promisiunile făcute în campania electorală să devină realitate. Împreună cu PSRM vom fi mai activi ca oricând și cu siguranță rolul nostru pe scena politică va fi unul decisiv în perioada care urmează”, a scris Dodon pe pagina sa de Facebook. 

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului

Potrivit Constituției, președintele Republicii Moldova este garantul suveranității, independenței naționale, al unității și integrității teritoriale a țării. Șeful statului are dreptul la inițiativă legislativă, promulgă legile și este în drept, în cazul în care are obiecții asupra unei legi, să o trimită, în termen de cel mult două săptămâni, spre reexaminare, Parlamentului. În cazul în care Parlamentul își menține hotărârea adoptată anterior, președintele promulgă legea. În cazul imposibilității formării Guvernului sau al blocării procedurii de adoptare a legilor timp de 3 luni, președintele Republicii Moldova, după consultarea fracțiunilor parlamentare, poate să dizolve Parlamentul.

Mandatul președintelui Republicii Moldova durează 4 ani și se exercită de la data depunerii jurământului. Șeful statului își exercită mandatul până la depunerea jurământului de către președintele nou-ales. Mandatul președintelui Republicii Moldova poate fi prelungit, prin lege organică, în caz de război sau de catastrofă, însă nici o persoană nu poate îndeplini funcția de președinte al Republicii Moldova decât pentru cel mult două mandate consecutive.

”În cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituției, președintele Republicii Moldova poate fi suspendat din funcție de Parlament, cu votul a două treimi din deputați. Propunerea de suspendare din funcție poate fi inițiată de cel puțin o treime din deputați și se aduce, neîntârziat, la cunoștința Președintelui Republicii Moldova. Președintele poate da Parlamentului explicații cu privire la faptele ce i se impută. Dacă propunerea de suspendare din funcție este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Președintelui”.

Dacă funcția de președinte al Republicii Moldova devine vacantă sau dacă președintele este demis, ori dacă se află în imposibilitate temporară de a-şi exercita atribuțiile, interimatul se asigură, în ordine, de președintele Parlamentului sau de prim-ministru.

Maia Sandu a renunțat la calitatea de membru de partid și la funcția de președinte PAS: ”Vă mulțumesc că m-ați învățat o lecție importantă - politica este așa cum o fac oamenii”

Cu o zi înainte de validarea mandatului noului președinte ales, Maia Sandu a renunțat la calitatea de membru al PAS și la funcția de președinte al formațiunii.

”Acum 5 ani, pe 23 decembrie 2015, împreună cu câțiva oameni buni, anunțam intenția de a crea un partid politic. Șase luni mai târziu, cu sprijinul a mii de oameni buni, am reușit să înregistrăm Partidul Acțiune și Solidaritate. În acești 5 ani, am construit o echipă mare și puternică. Potrivit prevederilor legale, am renunțat la funcția de președinte al Partidului Acțiune și Solidaritate și la calitatea de membru de partid”.

”Vă mulțumesc că m-ați învățat o lecție importantă - politica este așa cum o fac oamenii. Iar la PAS am întâlnit unii dintre cei mai frumoși oameni din viața mea. Am cunoscut oameni buni, cumsecade, curajoși, oameni care au grijă de cei din jur și nu stau indiferenți în fața răului. Oameni mărinimoși și înțelepți. La PAS am avut bucuria să cunosc oameni care au cutreierat țara-n lung și-n lat, fără să ceară nimic în schimb. Oameni care au economisit din pensia lor de câteva sute de lei, ca să vină să doneze și la noi un pic. Oameni care au înfruntat amenințări, dar s-au ținut de calea aleasă. Acești oameni au schimbat politica din Moldova. De la ei am învățat multe lucruri și am avut onoarea să mă bucur de sprijinul lor”, este mesajul Maiei Sandu, președintelui ales al R.Moldova. 

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre validarea mandatului președintelui ales al R.Moldova, Maia Sandu