Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Remus Truică și Paul al României, pedepse mărite în dosarul Ferma Băneasa

Înalta Curte de Casație și Justiție a pronunțat joi pedepsele definitive ale inculpaților din dosarul Ferma Băneasa, majorându-le pe cele din prima instanță.

Astfel, cea mai mare pedeapsă a primit-o omul de afaceri Remus Truică: 7 ani de închisoare cu executare.

De asemenea, Paul Philippe al României a primit 3 ani și 4 luni de închisoare, iar jurnalistul Dan Andronic 3 ani de închisoare cu suspendare. Celealte verdicte date joi de ICCJ sunt:

Ignatenko (fostă Păvăloiu) Nela: 5 ani de închisoare

Roșu Robert Mihăiță: 5 ani de închisoare

Tal Silberstein: 5 ani de închisoare

Benyamin Steinmet: 5 ani de închisoare

Amintim, în iunie 2019, Curtea de Apel Brașov l-a condamnat pe Remus Truică la 4 ani de închisoare, iar pe Paul Philippe al României la 3 ani de închisoare cu suspendare, în dosarul retrocedării ilegale a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

De asemenea, alți șapte inculpați din dosar - oamenii de afaceri israelieni Tal Silberstein, Benny Steinmetz, Moshe Agavi, jurnalistul Dan Andronic, avocatul Robert Roșu, Marius Andrei Marcovici, administrator al unei firme şi fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu și Lucian Mateescu - fuseseră achitați.

La data de 18 mai 2016, Remus Truică, Paul Philippe al României, Dan Andronic, precum şi oamenii de afaceri Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în judecată de DNA în dosarul privind retrocedarea ilegală a Fermei Regale Băneasa şi a pădurii Snagov.

Remus Truică a fost trimis în judecată pentru grup infracţional organizat, trafic de influenţă, spălare de bani, complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, alături de Paul Philippe al României, acuzat de cumpărare de influenţă, spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu, ambii fiind cercetaţi în arest la domiciliu.

Tot în același dosar au fost trimişi în judecată Dan Andronic, consultant politic şi jurnalist, acuzat de constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Marius Marcovici, administrator al unei firme şi fost consilier al lui Călin Popescu Tăriceanu, suspectat de constituirea unui grup infracţional organizat, complicitate la trafic de influenţă şi spălare de bani, Lucian Mateescu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi complicitate la trafic de influenţă, Gheorghe Sin, la data faptelor secretar general al Academiei de Ştiinţe Agricole din România, suspectat de complicitate la abuz în serviciu şi Nicolae Dima, la data faptelor secretar al localităţii Snagov, acuzat de abuz în serviciu.

În plus, avocatul Robet Roşu, cercetat pentru constituirea unui grup infracţional organizat, trafic de influenţă, complicitate la spălare de bani şi complicitate la abuz în serviciu şi oamenii de afaceri străini Tal Silberstein, Benyamin Steinmetz şi Moshe Agavi au fost trimişi în faţa judecătorilor fără a exista măsuri preventive pe numele lor:

"Acuzaţiile vizează infracţiuni comise în perioada 2006 -2013 în diferite forme de participare (autorat, complicitate sau instigare), în interesul obţinerii unor imobile de o valoare deosebită, între care Pădurea Snagov şi Ferma Regală Băneasa, revendicate fără drept de inculpatul Paul Philippe al României", anunţau procurorii.

DNA preciza, la acea vreme, că, "începând cu luna noiembrie 2006, Remus Truică, Robert Mihăiţă Roșu, Tal Silberstein , Benyamin Steinmetz au constituit un grup infracţional care a avut ca scop dobândirea întregii averi revendicate nelegal de Paul Philippe al României, prin oferire de bani/bunuri persoanelor din cadrul autorităţilor/instituţiilor deţinătoare a acestor proprietăţi şi complicitatea la săvârşirea, de către aceste persoane, a infracţiunii de abuz în serviciu, prin punerea la dispoziţie şi semnarea înscrisurilor necesare, traficarea influenţei reale asupra funcţionarilor publici".

Ulterior, Dan Andronic, Marius Marcovici, Moshe Agavi şi Mateescu Lucian ar fi aderat la grupul infracţional: primii trei în anul 2007, ultimul în anul 2011. "Prin activitatea infracţională desfăşurată s-a reuşit retrocedarea abuzivă a Pădurii Snagov, cauzându-se un prejudiciu în dauna statului român de 9.523.769 euro, precum şi a Fermei Regale Băneasa, cu un prejudiciu în dauna statului român de 135.874.800 euro", au mai precizat procurorii.

Totalul prejudiciului în acest dosar a fost estimat la 145.398.569 de euro.