Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Site-ul CEDO a fost atacat cibernetic după pronunțarea unei decizii împotriva Turciei

poza_cedo.jpg

Image source: 
www.echr.coe.int

Site-ul Curţii Europene a Drepturilor Omului a fost ţinta unui atac cibernetic de mare amploare care l-a blocat temporar, imediat după publicarea unei decizii ce condamnă Turcia pentru menţinerea în închisoare a unui opozant pro-kurd.

Serviciul e presă al CEDO a precizat, marți, că „în acest stadiu, nicio pierdere de date” nu a fost constatată.

Agresiunea cibernetică, a cărei origine nu a fost deocamdată identificată oficial şi care a durat mai multe ore, a fost constatat după pronunţarea verdictului dat publicităţii marţi la orele 15:00, privind plasarea şi menţinerea în detenţie în închisori turce, din noiembrie 2016, a liderului pro-kurd Selahattin Demirtas.

Atacul cibernetic de mare amploare a făcut temporar inaccesibil” site-ul CEDO, a subliniat Curtea, deplângând acest „incident grav”, care a durat până miercuri dimineaţa.

Analizăm consecinţele pe care le vom atribui acestui caz”, a subliniat serviciul de presă al Curții.

Aceasta este deja a doua oară când CEDO devine victima unui atac cibernetic.

Amintim, CEDO a condamnat Turcia pentru plasarea şi menţinerea în detenţie din 2016 a liderului pro-kurd Selahattin Demirtas, cerând eliberarea „imediată” a acestuia după ce a constatat mai multe încălcări Convenţiei Europene a Drepturilor Omului de către Ankara în acest caz.

Demitras a fost deputat și candidat la preşedinţie şi unul din principalii rivali ai lui Recep Tayyip Erdogan. Se află în detenţie de la arestarea sa în noiembrie 2016, la câteva luni de la puciul eşuat din iulie împotriva preşedintelui turc.

De asemenea, acuzat de terorism de către regim, Demirtas, fost co-preşedinte al Partidului Democrat Popular (HDP, pro-kurd), riscă până la 142 ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat în principalul proces în care este judecat şi al cărui verdict nu a fost încă pronunțat.

Recep Tayyip Erdogan, a condamnat vehement, miercuri, decizia CEDO:

Aceasta este o decizie totalmente politică. A cere eliberarea celui care este responsabil de moartea a 39 de concetăţeni ai noştri demonstrează o politică cu duble standarde, aceasta este ipocrizie”, a declarat Erdogan, cu referire la violente manifestaţii ce s-au soldat cu zeci de morţi în 2014 în sud-estul Turciei.

Oficialitățile turce atribuie responsabilitatea pentru aceste morţi liderilor HDP.