Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Liviu Avram : chiar și desființată, secția de anchetare a magistraților va continua să otrăvească justiția

justice_afp_0.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Secția pentru procurori a CSM sesizează Inspecția Judiciară față de procurorul Adina Florea de la Secția Specială privind conduita ei de anchetă în dosarele Kovesi și Alfred Savu. Decizia procurorilor din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a fost unanimă și vine după ce Curtea Supremă a respins rechizitoriul Adinei Florea împotriva fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi.

Judecătorii Instanţei Supreme au criticat dur conduita de anchetă a Adinei Florea care nu ar fi respectat dreptul la apărare al procurorilor anchetaţi şi alte norme elementare de anchetă. În plus, Adina Florea ar fi pus la dispoziţia persoanelor cercetate documente confidenţiale din anchete DNA împotriva lor. ”Dacă se confirmă aceste susțineri clare ale Instanței Supreme, este mai mult decât clar că trebuie Inspecția Judiciară să verifice dacă sunt întrunite elementele constitutive ale abaterii”, a declarat un procurer din cadrul CSM citat de G4media.ro. Lea Berzuc l-a întrebat pe jurnalistul Liviu Avram dacă decizia CSM de a sesiza acum inspecția judiciară nu pare cumva oportunistă din moment ce până acum instituția nu a stat cu tunurile pe secția special. Liviu Avram spune că nu, pentru că procurorii CSM au contestat permanent această structură creată de fosta guvernare pentru a pune presiune pe magistrați. ”Deja trena de foarte mult timp această activitate a secției speciale ieșită de sub orice formă de control ierarhic superior. Ea a fost scoasă de sub control prin ordonanță de urgență de Tudorel Toader (n.r. ministru al justiției pe atunci) și urmările s-au văzut : au început să facă tot ce le trece prin cap fără să răspundă în fața nimănui. Ceea ce face secția (n.r. de procurori a CSM), nu știu cu ce sorți de izbândă, este absolut firesc deoarece s-au adunat destule elemente cel puțin suspecte în activitatea acestei doamne și a acestei secții”, spune la RFI Liviu Avram care atrage însă atenția că șeful Inspecției Judiciare a fost și el desemnat ”în condiții dubioase” și rămâne de văzut dacă va da curs cererii și va ancheta imparțial faptele.

În altă ordine de idei, jurnalistul Liviu Avram spune că există suficiente elemente și pentru desființarea secției speciale pentru anchetarea magistraților, care în ultimii doi ani a organizat mai mult ”vendete” și care nu a reușit să aducă niciun caz notabil de corupție a magistraților în fața instanțelor, deși Liviu Avram se îndoiește că nu au existat în ultimii doi ani fapte de corupție. Există și ”voință politică” de această dată, mai crede jurnalistul care speră ca după ce noul Parlament va intra în pâine să adopte un act normative prin care să desființeze această instituție. Pe de altă parte, jurnalstul atrage atenția că răul făcut în cei doi ani în care secția specială a fost o formă de presiune asupra magistraților nu va fi reparat imediat. ”Curajul” procurorilor s-a pierdut, mai crede Liviu Avram. Ascultați interviul integral…