Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Congresul SUA demarează procedura judecării lui Donald Trump pentru "incitare la insurecție"

donald-trump-quitte-maison-blanche.jpg

Donald Trump a părăsit Washingtonul la bordul elicopterului Marine One, la încheierea mandatului prezidențial, 20 ianuarie 2021
Sursa imaginii: 
AFP (arhivă)

Camera Reprezentanților va trimite chiar astăzi Senatului de la Washington documentele necesare începerii judecării lui Donald Trump pentru "incitare la insurecție". Procesul care îl vizează pe fostul preşedinte american va începe pe 8 februarie. Calendarul a fost negociat sub amenințarea republicanilor că vor bloca numirile secretarilor din Cabinetul Biden, dacă nu i se acordă lui Trump suficient timp să-și pregătească procesul.

Preşedintele Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, va trimite astăzi Senatului SUA articolul privind inculparea lui Donald Trump. Acesta va fi primul proces din Senatul american organizat după încheierea mandatului unui preşedinte.

Potrivit articolului de inculpare, "Donald Trump s-a implicat în delicte majore şi minore prin instigarea la acte de violenţă împotriva instituţiilor de guvernare din Statele Unite".

Trump este acuzat că a pretins în mod repetat că a câştigat scrutinul prezidenţial şi a încurajat, prin discursul rostit pe 6 ianuarie în faţa simpatizanţilor adunaţi în zona Eclipse din centrul Washingtonului, acţiunile violente împotriva Capitoliului, în timp ce Congresul valida victoria lui Joseph Biden în scrutinul prezidenţial. Violenţele produse pe 6 ianuarie la Capitoliu s-au soldat cu cinci morţi şi zeci de răniţi.

"Preşedintele a periclitat în mod grav securitatea Statelor Unite şi a instituţiilor guvernamentale. A ameninţat integritatea sistemului democratic, a interferat asupra tranziţiei paşnice a puterii şi a pus în pericol o ramură coegală a sistemului de guvernare. Prin urmare, a trădat încrederea acordată în calitatea de preşedinte, afectând în mod evident poporul Statelor Unite.

Prin acest comportament, Donald Trump a demonstrat că va rămâne o ameninţare pentru siguranţa naţională, pentru democraţie şi pentru Constituţie dacă i se va permite să rămână în funcţie; a acţionat într-o manieră incompatibilă în mod evident cu sistemul de autoguvernare şi cu statul de drept", arată actul de inculpare, elaborat înainte de expirarea mandatului prezidenţial.

Ce urmează

  • Marți, 26 ianuarie: Va fi emisă somația pentru Donald Trump, iar senatorii, care în procedură vor avea rolul juraților, vor fi puși în temă;
  • Marți, 2 februarie: Data până la care fostul președinte trebuie să trimită un răspuns scris la acuzația de instigare la insurecție. Camera Reprezentanților (acuzarea) trebuie să finalizeze expunerea preliminară, în cadrul căreia poate răspunde la răspunsul dat de Donald Trump;
  • Luni, 8 februarie: Termenul limită pentru finalizarea corespondențelor, acuzării și apărării și finalul fazei preliminarii;
  • Marți, 9 februarie: Procesul poate începe.

Senatul va decide cu o majoritate de două-treimi dacă Donald Trump este sau nu vinovat.

MIza procesului

În istoria Statelor Unite niciun președinte nu a primit vreodată vot de demitere, chiar dacă au mai fost puși sub acuzare (impeachment). În schimb numeroși judecători și demnitari au trecut prin această procedură și, potrivit statisticilor Senatului, aproximativ jumătate dintre ei au fost demiși, primind ulterior și interdicția de a mai ocupa funcții publice.