Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Când va începe să lucreze efectiv Laura Codruța Kovesi, procuror general european?

kovesi_pe.jpg

Laura Codruța Kovesi în Parlamentul European
Sursa imaginii: 
Facebook / European Parliament

”Când veți începe activitatea efectivă?”. Aceasta e întrebarea pe care Elena Ionceva, europarlamentar din Grupul Socialiștilor și Democraților, i-a adresat-o recent procurorului general european, Laura Kovesi, în cadrul ședinței Comisiei pentru libertăți civile, justiție și afaceri interne, transmite hotnews.ro care citează Rador.

 „Mi-aș dori să încep munca și mâine”, a răspuns Laura Kovesi. „Am făcut tot ce a depins de noi, suntem pregătiți, dar nu sunt numiți încă toți procurorii europeni delegați. Unele țări nu au început procedura, altele sunt în curs și vor fi finalizate în februarie”, a adăugat ea.

„Treaba mea este să mă asigur că procurorii europeni vor fi cu adevărat independenți de autoritățile naționale”, a promis Kovesi.

Laura Codruța Kovesi a anunțat că Parchetul European va semna acorduri nu doar cu Europol , ci și cu Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) și cu Agenția Europeană pentru cooperare în Justiție (Eurojust), atât pentru schimbul de informații, cât și pentru analiza datelor și desfășurarea de instruiri.

Ea se așteaptă ca Parchetul European să lucreze la aproximativ 2.000 de cazuri pe an.

În cadrul discuției, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, a comentat: „Trebuie să ne asigurăm că criminalitatea organizată nu beneficiază de bani de la bugetul european și din fondul de redresare”. „Este important pentru noi ca Parchetul European să înceapă să funcționeze mai devreme”, a spus el.

Potrivit lui Didier Reynders, posibilitatea utilizării mai rapide și mai flexibile a finanțărilor de către statele membre crește riscul, motiv pentru care Parchetul European va juca un rol important. Acesta trebuie să garanteze că fiecare euro este cheltuit pentru rezolvarea problemelor crizei.