Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ce ascunde ultima anchetă ”marca Secția Specială”?

vot.jpg

Sursa imaginii: 
AFP

Secția Specială pentru investigarea magistraților revine în lumina reflectoarelor cu o anchetă vizând procesul electoral care a dus la victoria în alegerile locale din sectorul unu al capitalei a lui Clothilde Armand…Procurorul a dat curs unei plângeri a PSD care a reclamat fraudarea alegerilor și care tocmai duce un razboi pe față cu Clothilde Armand după ce aceasta ar fi tăiat banii unor mari spitale din sector, fapt negat de edil. Dar care ar putea fi miza?

 

La RFI, redactorul șef adjunct al cotidianului Adevărul, Liviu Avram, spune că aceasta este absolut neclară dacă ținem cont de ce spune însuși președintele Autorității Electorale Permanente, Constantin-Florin Mitulețu-Buică : nu exista cadru legal pentru a se decide in acest moment anularea alegerilor din Sectorul 1, indiferent care va fi cursul anchetei penale. "La acest moment lucrurile sunt închise, orice decizie ar fi la nivelul cercetării sau urmăririi penale...În acest moment nu se mai poate decide anularea alegerilor de către nimeni. Nu există cadrul legal ca mandatul unui primar care a depus jurământul să înceteze dacă s-ar constata vreo fraudă electorală. …E închis, publicat procesul-verbal în Monitorul Oficial, instanța a validat mandatul primarului ales, primarul este în funcție. Deci, din punct de vedere legal nu se poate întâmpla nimic", a explicat șeful AEP. Conform datelor AEP, la alegerile pentru funcția de primar al Sectorului 1, Clotilde Armand, candidatul susținut de PNL și Alianța USR-PLUS, a câștigat scrutinul cu 40,94%, respectiv 36.455 de voturi. Daniel Tudorache, candidatul PSD, a intrunit 39,81%, reprezentand 35.451 de voturi. Liviu Avram mai spune că, și în cazul în care s-ar dovedi că au fost nereguli, e imposibil de probat cine le-ar fi ”ordonat”. În schimb, Clothilde Armand ar putea pierde la nivel de imagine.

Coincidență sau nu?

Ancheta a fost anunțată cu puțin timp înainte de ședința Consiliului Superior al Magistraturii în care se va supune la vot, dacă va fi cvorum, propunerea Ministerului Justiției privind desființarea Secției de investigare a magistraților. Or, tocmai în acest moment, procurorul Sorin Iașinovschi de la SIIJ a dispus ordonanța de delegare ca Poliția București să renumere toate voturile de la alegerile locale din Sectorul 1 din București, după ce PSD a reclamat în toamnă o presupusă fraudă la vot, fără să poată prezenta însă nici o dovadă. PSD a reclamat comiterea unor infracțiuni de către Dan Barna, președintele USR, procurorul Nicolae Sprâncu – președintele Biroului Electoral Sector 1 și Andrei Nicolescu, membru USR. Jurnalistul Liviu Avram nu exclude ipoteza ca dosarul, care îl vizează cel mai probabil pe procurorul Sprâncu, să fie folosit ca o modalitate de presiune, în contextual intenției MJ de a desființa secția specială. Altfel, legal, lucrurile sunt lămurite încă de la acel moment, insist Liviu Avram. Ascultați interviul integral…  

 
Readactorul șef adjunct al cotidianului Adevărul, Liviu Avram...