Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Judecătoarea Andrea Chiș: Secția specială trebuie desființată, a fost un eșec de la bun început

judecatoare_andrea_chis_csm_sectie_speciala_desfiintata.jpg

Guvernul vrea să desființeze secția specială de anchetare a magistraților (Sursa foto: pixabay)
Guvernul vrea să desființeze secția specială de anchetare a magistraților (Sursa foto: pixabay)

Secția specială de anchetare a magistraților trebuie desființată, spune ministrul Justiției, Stelian Ion. El a semnat proiectul de lege în acest sens, pe care l-a trimis către Guvern, în ciuda avizului negativ dat de Consiliul Superior al Magistraturii.

Judecătoarea Andrea Chiș este membră CSM și a votat pentru desființarea secției speciale: ”Eu nu pot decât să salut această inițiativă, pentru că am fost unul dintre cei care au avizat pozitiv, chiar dacă cu observații, acest proiect de lege”.

”Eu am propus ca această secție să fie desființată, asta era clar, pentru că a fost un eșec de la bun început și a împlinit toate temerile noastre exprimate în momentul în care s-a creat. Am spus totuși pentru acei colegi care vorbeau de abuzuri DNA, chiar cu titlu de excepție, să introducem niște garanții. O garanție a fost cumva cea propusă de fostul ministru, în sensul ca trimiterea în judecată să fie avizată de o secție a CSM, fie secția de judecători, fie secția de procurori. Acum, sigur că unele asociații profesionale pe bună dreptate și chiar și ministrul au spus cumva că s-ar putea bloca în secție trimiterea în judecată a unui coleg și că prin asta poate am proteja anumiți magistrați, ceea ce nu este adevărat, dar ca să înlăturăm și această temere, am propus ca hotărârea prin care secția nu avizează trimiterea în judecată să aibă recurs la completul de cinci al Înaltei Curți”, precizează magistrata.

 
Andrea Chiș, despre proiectul de desființare a secției speciale de anchetare a magistraților