Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministerul Sănătății, despre noile tulpini de SARS-CoV-2

de_ce.png

Sursa imaginii: 
Facebook/ Ministerul Sănătății

Explicații de la Ministerul Sănătății despre apariția noilor tulpini de SARS-CoV-2. "Mutațiile sunt procese care nu pot fi prevenite sau prevăzute și, cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații.", scrie instituția pe pagina de socializare.

„În acest moment, există mai multe tulpini noi identificate ale virusului SARS-CoV-2. Acestea apar din cauza răspândirii virusului, care a suferit mutații. Mutațiile sunt rezultatul unor erori care apar în momentul copierii materialului genetic - aceasta este o etapă a procesului de multiplicare a virusului”, au arătat reprezentanții Ministerului Sănătății.

Conform acestora, multiplicarea virusului începe după ce acesta a intrat într-o celulă din corp. „Multiplicarea presupune copierea materialului genetic al virusului și sinteza de noi componente virale. Ulterior, acestea sunt asamblate în noi virusuri. Când celula își atinge limita de producție, se sparge și eliberează virusurile nou formate”, au mai scris specialiștii de la Ministerul Sănătății pe pagina de Facebook a instituției.

Potrivit acestora, tot din cauza unor mutații, virusul SARS-CoV-2 a început să se transmită de la om la om.

Specialiștii susțin că mutațiile sunt procese care nu pot fi prevenite sau prevăzute și, cu cât numărul oamenilor infectați este mai mare, cu atât sunt mai mari șansele ca un virus să sufere mutații. ( Surse:
https://www.ecdc.europa.eu/.../covid-19-infographic...
https://link.springer.com/cha.../10.1007/978-981-15-4814-7_3
https://academic.oup.com/nsr/article/7/6/1012/5775463...
Mai multe detalii despre varianta virusului B.1.1.7/VOC202012/01 care a fost identificată prima dată în UK: https://www.medrxiv.org/con.../10.1101/2021.01.13.21249721v1
https://www.gisaid.org/.../comment-on-recent-spike.../?

Ministerul Sănătății se pregătește pentru al treilea val al pandemiei în România, estimând că există o foarte mare probabilitate ca tulpina britanică a coronavirusului, dar și cea sud-africană să înceapă să se răspândească intens. Anunțul a fost făcut la Digi24 de medicul Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății. 

„Vorbim acum de tulpina din Marea Britanie. S-ar putea ca în scurt timp să vorbim și de tulpina din Africa de Sud, pentru că încep deja să fie raportări în Europa de prezență a acestei tulpini. Tulpina din Marea Britanie are câteva particularități, în principal cea care vizează copiii, având o rată de transmitere și de contagiozitate mai mare la această grupă de persoane, deci deja avem un plus de grijă. De asemenea, rapiditatea cu care ea se extinde în toate celelalte țări ar trebui  să ne dea și nouă de gândit”, a declarat duminică, la Digi24, Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății.