Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CC: Decretul Maiei Sandu privind desemnarea repetată a Nataliei Gravriliță la funcția de premier, neconstituțional

Decretul președintelui moldovean, Maia Sandu, privind desemnarea repetată a Nataliei Gavriliță la funcția de premier este neconstituțional. O hotărâre în acest sens a fost pronunțată, marți, de Curtea Constituțională. Astfel, magistrații au admis parțial sesizarea depusă de Partidul Socialiștilor și îndeamnă deputații, dar și șeful statului, să inițieze noi consultări legate de desemnarea unui candidat la funcția de prim-ministru al R.Moldova.

Autorii sesizării susțin că decretul semnat de Maia Sandu contravine Constituției, deoarece președintele Republicii Moldova nu a desemnat-o pe Mariana Durleșteanu în calitate de candidat pentru funcția de Prim-ministru, deși această candidatură a fost propusă de o majoritate parlamentară.

”Curtea a reţinut că articolul 98 alin. (1) din Constituţie prevede atribuţia exclusivă a preşedintelui Republicii de a desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru. În acelaşi timp, Curtea a notat că, deşi exclusivă, atribuţia de desemnare nu poate fi discreţionară, deoarece preşedintele va desemna un candidat pentru funcţia de premier numai după consultarea fracţiunilor parlamentare. În procedura de formare şi învestire a Guvernului este esenţial votul Parlamentului. Guvernul va răspunde politic doar în faţa Parlamentului, care îl poate demite. Principiul de la care se porneşte în statele democratice, indiferent de forma de guvernământ, este că Guvernul trebuie să exprime voinţa majorităţii politice din Parlament, iar pentru a guverna, el trebuie să beneficieze de sprijinul acestei majorități parlamentare”, susțin magistrații.

Potrivit deciziei CC, ”nu există niciun motiv constituţional şi democratic pentru ca preşedintele să nu desemneze în calitate de candidat pentru funcţia de prim-ministru persoana care dispune de sprijinul majorităţii parlamentare formalizate, fie ea adversă preşedintelui. Atunci când niciun partid nu deține o majoritate absolută în Parlament, preşedintele ţării trebuie să consulte deputaţii nu doar pro forma, ci să desemneze candidatul susţinut de această majoritate, chiar dacă partidul agreat de preşedinte nu face parte din majoritate. Preşedintele Republicii desemnează pentru funcţia de prim-ministru candidatul care îndeplineşte condiţiile de desemnare şi de numire şi care se bucură de sprijinul majorităţii parlamentare formalizate”, punctează magistrații.

După decizia Curții Constituționale, liderul PSRM, Igor Dodon, a venit cu un mesaj pe pagina sa de Facebook prin care îi cere președintelui țării, să emită imediat decretul de învestire a unui candidat legal la funcția de prim-ministru. ”Menționăm aici în mod special candidatura doamnei Mariana Durleșteanu, care a fost înaintată cu respectarea tuturor procedurilor, de o majoritate parlamentară legal constituită”, afirmă Dodon.

În opinia liderului PSRM,”fiecare zi în care președintele întârzie această numire reprezintă o adâncire a crizei, o intensificare a haosului și consecințe tot mai grave pentru cetățeni”.

Președintele R.Moldova, Maia Sandu, nu a venit deocamdată cu o reacție pe marginea deciziei magistraților CC.

Să spunem că, la 11 februarie, prima tentativă de învestire a Guvernului a eșuat după ce candidatul desemnat, Natalia Gavriliță, nu a obținut nici un vot în Parlamentul R.Moldova. Tot atunci a și fost creată majoritatea parlamentară PSRM-Șor care a venit cu propriul candidat la șefia Executivului. În aceeași zi, Maia Sandu, a desemnat-o din nou pe Gavriliță pentru a-și face echipa și programul de guvernare, iar ulterior să meargă în Parlament pentru a fi votată. 

Deși Maia Sandu a desemnat-o atunci pe Natalia Gavriliță pentru a fi premier, președintele moldovean a menționat că alegerile parlamentare anticipate ”sunt singura cale de a ieși din impasul politic în care ne-am pomenit”.

Referindu-se la decizia majorității parlamentare PSRM-Șor de a o înainta la funcția de premier pe Mariana Durleșteanu, ex-ministru al Finanțelor, fost ambasador al R.Moldova în Marea Britanie, șeful statului, Maia Sandu, a declarat că există dubii că acele persoane care și-au pus semnătura și-ar fi exprimat voința în mod liber.

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate, Sergiu Litvinenco, declara că ”un potențial Guvern Durleșteanu este Guvernul Dodon-Plahotniuc 2 și o încercare de renaștere a binomului criminalo-oligarhic”.