Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alertă înșelătorie vaccinuri anti-covid: Escrocii au propus UE un miliard de doze inexistente

olaf_twitter.jpg

Sursa imaginii: 
OLAF / Twitter

Escroci dornici să se îmbogăţească rapid au propus UE un miliard de doze de vaccin împotriva covid-19 în valoare de aproape 14 miliarde de euro, care nu există în realitate. Oficiul european de luptă împotriva fraudelor (OLAF) avertizează statele europene cu privire la înșelătorie.

Pretinşi intermediari au încercat să vândă un miliard de doze de vaccin împotriva covid-19 Europei - doze care nu există în realitate - în valoare de aproximativ 14 miliarde de euro, anunţă Oficiul european de luptă împotriva fraudelor (OLAF), escroci care au vrut să facă rapid bani, în contextul în care ţările europene se confruntă cu întârzieri în livrarea vaccinurilor şi caută disperate să-şi procure cât mai multe doze în afara contractelor prin Uniunea Europeană (UE), relatează Reuters preluată de News.ro.

Directorul general al Olaf Ville Itälä, precizează că acest tip de fraude poate lua diverse forme - ”de exemplu, fraudatorii pot propune cantităţi importante de vaccin, să livreze un eşantion pentru a primi avansul, iar apoi să dispară cu banii. Ei pot, de asemenea, să pretindă că reprezintă intermediari legitimi şi să aibă acces la vaccin”. Aceste practici sunt imputabile atât unor infractori ”profesionişti”, cât şi unor indivizi oportunişti. Astfel, există riscul ca unele dintre aceste fraude să fie suficient de credibile şi ca false vaccinuri să apară pe piaţa europeană.

Din cauza lentorii livrării vaccinurilor împotriva covid-19, unele state membre UE cred că poate fi mai rapid şi mai eficient să comande ele însele doze de vaccin.

”OLAF şi-a consolidat deja o anchetă în curs cu privire la false produse în lupta împotriva covid-19 (...). Obiectivul este de-acum să facem faţă comerţului ilegal cu vaccin împotriva covid-19, mai ales atunci când este vorba despre contrafaceri”, anunţă Ville Itälä.

Statele membe UE sunt tot mai tentate să comande vaccinuri separat

Europol avertiza la sfârşitul lui decembrie cu privire la viitoare înşelătorii privind vaccinuri împotriva covid-19, o adevărată nouă mană financiară, apărută odată cu criza sanitară. În timpul primei izolări, astfel de fraude au fost observate cu privire la măştile de protecţie, a căror cerere a ”explodat” atunci.

Autorităţile europene anchetează în prezent cu privire la o ofertă de vaccinuri transmisă Veneţiei, în Italia, de către intermediari anonimi.

Până la 28 februarie, 4,8% din populaţia UE a fost vaccinată cu cel puţin o doză de vaccin împotriva covid-19.

Franţa nu exclude să-şi procure vaccin în afara acordurilor europene. ”În cazul în care sunt disponibile doze de vaccin (împotriva covid-19), instrucţiunile sunt clare: Franţa va cumpăra imediat”, anunţa Jean Castex.

Ungaria a aprobat şi primit vaccinuri din Rusia şi China, iar Cehia şi Slovacia fac la fel, fără să mai aştepte autorizarea europeană a acestor vaccinuri.

Aceste achiziţii dispersate reprezintă pentru escroci ocazii de a vinde false vaccinuri.