Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Decizie definitivă: Dosarul 10 august rămâne clasat

controverse_procuror_militar_piata_victoriei.jpg

Protestatar, în faţa unui grup de jandarmi, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: RFI/Eduard Vasilică)
Protestatar, în faţa unui grup de jandarmi, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: RFI/Eduard Vasilică)

Șefii Jandarmeriei, care au coordonat intervenția din timpul protestului antiguvernamental din 10 august 2018 din Piața Victoriei, scapă definitiv de răspundere penală. Aproape o mie de plângeri au fost depuse în săptămânile ce au urmat mitingului diasporei din 2018.

Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august". Decizia instanţei este definitivă, transmite Agerpres.

Amintim că în iulie anul trecut DIICOT a clasat parțial dosarul 10 august.
Procurorii au stabilit atunci că evenimentele din 10 august nu au reprezentat o tentativă de lovitură de stat, așa cum susține Jandarmeria Română, în propria plângere depusă la Parchet. Dar nu sunt nici probe care să arate că înăbușirea violentă a protestului ar fi fost premeditată. În consecință, deși mulți protestatari gazați în 10 august în Piața Victoriei din Capitală au depus plângeri penale, procurorii au considerat că șefii Jandarmeriei nu au greșit și, implicit, au fost scoși de sub urmărirea penală. Este vorba despre colonelul Gheorghe Sebastian Cucoş, fost prim adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, fost şef al Jandarmeriei Române și comisarul şef de poliţie Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat în MAI pentru relaţia cu prefecţii.

O lună mai târziu, în august 2020, procurorul şef al DIICOT, Giorgiana Hosu, a infirmat parţial soluţia de clasare a dosarului ''10 august'' şi a dispus redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmerie.

Decizia conducerii DIICOT a venit după ce peste 57.000 de cetăţeni au semnat o petiţie lansată de Comunitatea Declic, prin care se solicita procurorului general, Gabriela Scutea, redeschiderea dosarului '10 august' şi anchetarea celor care au dat dispoziţii "pentru agresarea şi gazarea protestatarilor paşnici".