Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Rezistența: ”Clasarea dosarului 10 august e de neacceptat. Sper că lucrurile nu vor rămâne așa“

noi_reguli_organizarea_protestelor_strada.jpg

Proteste de stradă, în Piaţa Universităţii din Bucureşti (Foto: RFI/Eduard Vasilică/arhivă)
Proteste de stradă, în Piaţa Universităţii din Bucureşti (Foto: RFI/Eduard Vasilică/arhivă)

Dosarul privind intervenția în forță a Jandarmeriei la mitingul din 10 august 2018 rămâne clasat, a decis Tribunalul București, care a arespins cererea DIICOT de redeschidere a anchetei. Inițial, procurorul Doru Stoica, a dispus clasarea dosarului, însă fostul procuror șef DIICOT, Georgiana Hossu, a infirmat ordonanța de clasare cerând redeschiderea dosarului. Altfel spus, redeschiderea urmăririi penale în cazul foştilor şefi din Jandarmeriei, care au coordonat intervenția din Piața Victoriei. Acum, în urma deciziei Tribunalului București, aceștia scapă defenitiv de răspundere penală.

Andi Cârlan, membru al mișcării Rezistența spune că ”Este o decizie profund incorectă. ….Lucrurile pe care le-am dorit schimbate în justiția din România în continuare le dorim schimbate, indiferent de cine se află la putere. Este absolut inacceptabil ca un astfel de dosar în care au fost răniți atâția oameni să fie clasat cu atâta usurință, timp în care șefii Jandarmeriei să se pensioneze la 45, 44 , respectiv 42 de ani sau în cazul celor care nu s-au pensionat, să fie detașați pe poziții călduțe. Se vede asta!“

Dosarul „10 august” a fost clasat de DIICOT în iunie, anul trecut. Printr-o ordonanța din data de 26 iunie, procurorii au dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii, în forma tentativei, a infracțiunii de acțiuni împotriva ordinii constituționale și declinarea competenței de efectuare a urmăririi penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu şi neglijenţă în serviciu, constând în aceea că „în data de 10.08.2018, începând cu ora 18.00, cu ocazia mitingului organizat în zona Piaţa Victoriei din municipiul Bucureşti, au avut loc incidente violente în care au fost implicate forţele de ordine din cadrul Jandarmeriei Române, în urma cărora a rezultat rănirea mai multor persoane”, în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia Parchetelor Militare.

DIICOT a mai dispus clasarea cauzei sub aspectul săvârșirii de către suspecții maior Cazan Laurențiu Valentin, comisar şef de poliţie Chirică Mihai Dan, colonel Cucoș Gheorghe Sebastian și colonel Sindile Ionuț-Cătălin a infracțiunilor de abuz în serviciu, participaţie improprie la purtare abuzivă, participaţie improprie la fals intelectual, participaţie improprie la uz de fals, complicitate la abuz în serviciu și complicitate la participaţie improprie la purtare abuzivă.

Ulterior, conducerea DIICOT a cerut redeschiderea urmăririi penale, însă marți, Tribunalul Capitalei a decis sa respinga cererea.

 

 
Andi Cârlan, membru al mișcării Rezistența