
Justiţie
Dosarul 10 august|Ministrul Justiției nu comentează decizia, grupurile civice cheamă la protest
site-protest-rusine-justitie.jpg

Comunitatea Declic, alături de Evoluție în Instituție, Inițiativa România, Corupția Ucide, Reset Iași, Brașovul Civic, Geeks for Democracy contestă decizia judecătorului Daniela Isabela Miheț, de la Tribunalul București, de clasare definitivă a dosarului 10 august și anunță că va sprijini deschiderea unui proces la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO).
De asemenea, reprezentanții grupurilor civice se vor strânge, miercuri, 3 martie, de la ora 18.00, în fața Tribunalului București, cu mesajul „Rușine, Justiția Română! Ne vedem la CEDO”.
Societatea civilă dezaprobă modul în care ancheta 10 august a fost ucisă din fașă. Dosarul 10 august a fost închis definitiv, deși DIICOT nu a făcut o anchetă corectă. Niciun martor și nicio persoană vătămată nu au fost audiate de procurori, iar o parte din probele tehnice nu au fost cerute. În aceste condiții, închiderea cercetărilor nu poate fi decât abuzivă.
Dosarele istorice ale Revoluției și Mineriadelor sunt încă plimbate între parchete și instanțe. Pe același model de mușamalizare, ancheta 10 august a fost clasată definitiv înainte să înceapă. Una dintre cele mai violente acțiuni împotriva cetățenilor de după Revoluție riscă să aibă aceeași soartă, arată Declic.
Ministrul Justiției Stelian Ion scrie într-o postare pe Facebook că, deși a fost pe 10 august 2018 la mitingul din Piața Victoriei și a formulat el însuși o plângere penală privind intervenția în forță a Jandarmeriei, nu va comenta decizia de marți a instanței, care a decis definitiv clasarea acestui dosar.
În același timp, Stelian Ion spune că va face în mandatul său „tot ce este omenește posibil pentru a remedia problemele structurale din Justiție”, anunțând totodată că va propune curând Parlamentului și un proiect de lege de punere în acord a legislației penale cu deciziile CCR și cu directivele UE.
Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva foştilor şefi ai Jandarmeriei în dosarul "10 august". Decizia instanţei este definitivă. Astfel, șefii Jandarmeriei, care au coordonat intervenția din timpul protestului antiguvernamental din 10 august 2018 din Piața Victoriei, scapă definitiv de răspundere penală. Aproape o mie de plângeri au fost depuse în săptămânile ce au urmat mitingului diasporei din 2018.