Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Stelian Ion, reacție la apelul președintelui: Dosarul 10 August nu se termină aici

stelian_ion.png

Ministrul justiției, Stelian Ion
Sursa imaginii: 
Facebook / Stelian Ion

Ministrul Justiției Stelian Ion a reacționat vineri la apelul președintelui Klaus Iohannis, care i-a cerut oficial explicații în legătură cu clasarea de către Tribunalul București a dosarului ”10 august”. Ministrul a afirmat a afirmat că dosarul este doar ”parțial” clasificat, că este  ”în curs de soluționare” și că ar fi fost ”clasat definitiv doar față de anumite persoane”:

” E un dosar în curs de soluționare. (...) Factual, o parte din Dosarul 10 august a fost clasat în mod definitiv față de unele persoane, în principal din conducerea Jandarmeriei (...) E foarte important să așteptăm motivarea încheierii de respingere a cererii de redeschidere a dosarului. Până nu vedem motivarea, nu putem avea o imagine de ansamblu asupra a ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere procedural

(...)

Dosarul nu se termină aici. Din acea cauză aflată la DIICOT s-a disjuns o parte la Parchetul Militar și ea își va urma cursul. E o parte referitoare în principal la interacțiunile directe ale jandarmilor subordonați cu manifestanții

(...)

Ordonanța de clasare face obiectul cel puțin a unui dosar aflat pe rolul instanței de judecată. Teoretic e posibil orice.

(...)

Eu văd acum că există remedii și că la acest moment mi se pare prematur să vorbim de CEDO. Îmi doresc să avem lumină în dosar aici, în România, și nu la CEDO. De prea multe ori am primit condamnări.

Este important că, potrivit legii, când apar elemente noi, se poate redeschide dosarul. O parte din dosar va fi cercetat în continuare de organele de anchetă

Rolul Ministerului Justiției în acest subiect: potrivit legii, ministrul nu poate interveni în dosare, ar fi foarte grav să se întâmple așa.

Dacă există vreo așteptare din partea cuiva ca ministrul Justiției să poată interveni, vă spun clar că nu se poate. Altfel, am avea o reîntoarcere în vremuri pe care nu ni le amintim cu plăcere” – sunt câteva din declarațiile ministrului.