Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


"De la an la an cazurile investigate de DIICOT scad, însă fenomenul traficului de persoane crește"

De la an la an cazurile investigate de DIICOT scad, însă fenomenul traficului de persoane crește - e un semnal de alarmă că nu suntem pe drumul cel bun, atrage atenția reprezentanta American Councils for International Education în România, Marilena Veronica Ene.

Toată această inactivitate expune din ce în ce mai tare tinerii și tinerele, care mai nou sunt racolați direct de la porțile instituției de învățământ, mai avertizează specialiștii prezenți la o dezbatere privivind victimele traficului de ființe umane, dezbatere  organizată în colaborare cu UNATC de Aurora Martin, inițiatoarea Muzeului Mobil al Sclaviei Moderne.

Marilena Veronica Ene, reprezentantă American Councils amintește cum se prezintă România la acest capitol. Un raport al Departamentului de Stat al SUA trage un semnal de alarmă în privința locului în care se află România acum în ceea ce privește traficul de persoane.

"Un raport al Departamentului de Stat plasează România alături de Gabon și Somalia la acest capitol, deci aici ne aflăm. Persoanele traficate din România ajung în majoritatea statelor membre UE, și nu numai. Sunt persoane traficate din România care ajung și în Asia, Africa și America latină. Peste 47 la sută din aceste persoane traficate sunt minori.

În ceea ce privește prevenția sau lucrul cu victimele din România, cei care reprezintă autoritatea, o mare parte din cei care fac parte din autorități sunt foarte slab pregătiți, nu au pregătire să ofere suport psihologic. Se știe cumva  că o mare parte din autoritățile române sunt ei înșiși implicați în cazurile de trafic de persoane.

De la an la an cazurile investigate de DIICOT scad, însă fenomenul crește. Iar ăsta e un semnal de alarmă că nu suntem pe drumul cel bun, spune reprezentanta American Councils for International Education în România, Marilena Veronica Ene.

 

Audio description: 
Reprezentanta American Councils for International Education în România, Marilena Veronica Ene.

În cadrul unei alte dezbateri, intulată "Traficul de fiinţe umane în scopul exploatării sexuale" și organizată de ambasadele Franţei şi Suediei în România, șefa DIICOT vorbește despre cazurile investigate de DIICOT,  punând accent ]ns[ pe nevoia de "cooperare internațională".

România este ţară de recrutare a victimelor traficului de persoane, iar exploatarea acestora se face în mare parte în alte state, motiv pentru care cooperarea judiciară internaţională este esenţială, declară Oana Pâţu, procuror şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) citată de Agerpres.

Potrivit acesteia, DIICOT a avut de soluţionat anul trecut "un număr impresionant de cereri de ordin european de anchetă şi de cereri de comisii rogatorii, în număr de 147 de cauze, 87 dintre acestea fiind cereri active, formulate de români".

"Din punctul nostru de vedere, ţările care sunt implicate într-o echipă comună de anchetă trebuie să aibă o discuţie onestă, o discuţie pragmatică şi practică: acea ţară care are o legislaţie care îi permite ca durata anchetei să fie mai scurtă, durata procedurii judiciare să fie mai scurtă, inculpaţii să primească pedepse cât mai mari şi mai ales să fie mult mai uşor realizată confiscarea produsului infracţional", a afirmat procurorul şef adjunct DIICOT.

 

În cadrul aceleași dezbateri, ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden a atras atenția că în contextul pandemiei, a crescut numărul de cazuri de trafic de persoane.

"Pentru că în Suedia este o infracţiune solicitarea de relaţii sexuale contra cost, aceasta nu este o ţară foarte atrăgătoare pentru traficanţi, dar de la începutul pandemiei a crescut numărul de cazuri de trafic. (...) Fetele şi femeile din România sunt al doilea cel mai mare grup de persoane traficate în scop sexual în Suedia", atrage atenția și Therese Hyden.

"Exploatarea sexuală profită de existenţa unor reţele de crimă organizată puternice şi transnaţionale", a arătat ambasadoarea şi a amintit că Suedia şi Franţa au elaborat o strategie comună care să combată traficul de persoane.

"Esenţa acestei strategii este recunoaşterea legăturii dintre prostituţie şi traficul de persoane în scopuri sexuale (...). Traficul de fiinţe umane va continua atâta timp cât va exista o cerere de fete şi femei care să se prostitueze", a punctat ambasadoarea Suediei la Bucureşti, Therese Hyden.