Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Parchetul General: "Declinările de competență au potențialul de a afecta operativitatea soluționării cauzelor"

controverse_procuror_militar_piata_victoriei.jpg

După clasarea dosarului 10 august, ministrul justitei i-a cerut procurorului general să verifice modul în care se plimba dosarele de la o sectie la alta. Este o metoda de a tergiversa dosarul? vrea sa stie ministrul. Foto: Protestatar, în faţa unui grup de jandarmi, în Piaţa Victoriei, 10 august 2018 (Foto: RFI/Eduard Vasilică)

Parchetul General anunță că a început verificările după ce ministrul justiției i-a cerut procurorului general efectuarea unui control la toate Parchetele pentru a se vedea ce măsuri se impun pentru ca dosarele să nu mai fie preluate "cu japca". Solicitarea ministrului a venit la scurt timp după clasarea dosarului 10 august.

Într-un răspuns trimis RFI România, Parchetul General recunoaște că declinările "au potențialul de a afecta operativitatea soluționării cauzelor" și anunță că a început verificările.

"Au fost solicitate date care pot servi la verificarea caracterului complet al unor proceduri normative, precum și la garanțiile de operativitate în soluționarea cauzelor" se arată în răspunsul Ministerului Public, care ține să sublinieze că adresa ministrului justiției nu se referă "la cauze punctuale".

În același timp, Parchetul General recunoaște că "declinările de competență au potențialul de a afecta operativitatea soluționării cauzelor"

În ceea ce privește dosarul ”10 august 2018” "declinarea de competență a fost determinată de buna administrare a cauzei, dată fiind legătura între infracțiunea de competența DIICOT și faptele reținute în dosarul instrumentat de Secția parchetelor militare", se arată în răspunsul Ministerului Public.

Este un răspuns care vine după ce șeful statului i-a cerut ministrului justiției explicații în cazul dosarului 10 august, cerând ca cei care se fac responsabili pentru clasarea lui să fie trași la răspundere.

În replică, ministrul justiției spunea atunci că ar trebui să vină cu explicații tocmai instituțiile cu răspundere în acest dosar: mai precis DIICOT respectiv Parchetul General.

În interviul acordat G4media.ro, Stelian Ion spune că vrea ca procurorul general să facă aceste verificări pentru a ne lămuri de ce se plimbă unele dosare, unele istorice, cum e cel al Revoluției de exemplu, fără a fi soluționate. "S-au tot perindat și la un moment dat nu a mai înțeles nimic din ele. Și atunci avem o mare problemă", atrăgea atenția ministrul justiției.

Pentru Parchetul General lucrurile sunt însă foarte clare. În răspunsul transmis RFI se arată că "la dosare care privesc evenimentele importante din istoria recentă a României (Revoluția din decembrie 1989, Mineriada din 13 - 15 iunie 1990), declinările de competență intervenite în cursul cercetării acestora au fost determinate de modificări ale competenței după calitatea persoanei, acestea răspunzând cerinței desfășurării cercetărilor într-un cadru legal. 
Declinările de competență au potențialul de a afecta operativitatea soluționării cauzelor
" se arată în răspunsul Parchetului General.