Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


De ce anchetarea magistraților nu ar trebui supervizată de CSM

Desființarea Secției speciale de anchetare a magistraților a fost aprobată de deputații juriști. A fost inclusă și condiția UDMR ca judecătorii și procurorii să nu poată fi trimiși în judecată fără avizul CSM.

Cu 17 voturi pentru și 11 împotrivă, proiectul de lege va intra săptămâna viitoare la vot în plenul Camerei Deputaților. De precizat este că Senatul este forul decizional în acest caz.

Recent, ministrul Justiției, a acuzat o "ineficiență crasă” a acestei Secții la care s-au adunat aproape 6.000 de dosare nesoluționate. Stelian Ion aprecia că Secția a fost înființată doar pentru a pune presiune pe magistrații onești.

Anchetarea magistraților nu trebuie supervizată de CSM, crede Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică:

“ Problema de care ne lovim în România foarte puternic, nu doar în domeniul justiției, este cea a privilegiilor. A faptului că unii cetățeni sunt mai egali decât alții. În principiu, orice persoana care încalcă legea trebuie să treacă prin același sistem de justiție. De aceea spunem că nu e corect ca parlamentarii să aibă imunitate pentru orice faptă pe care o fac, pentru că  atunci ei ar deveni mai egali decât alți cetățeni în încălcarea legii. De aceea nu e corect nici ca magistrații să aibă un tratament special. Dacă procurorii și judecătorii sunt profesioniști, atunci să-i lăsăm să ancheteze sau să judece și pe colegii lor, magistrații, cu aceleași instrumente pe care le au pentru orice alt cetățean. “   

Forma proiectului privind desfiinţarea Secţiei speciale care a trecut de comisia juridică cu mai multe amendamente nu este cea agreată în coaliţia de guvernare și nu este cea mai fericită, dar s-a intrat în linie dreaptă, ceea ce este cel mai important, spune ministrul Justiţiei, Stelian Ion, citat de Hotnews. El susține că legea nu ar fi trecut de Parlament dacă nu ar fi fost introduse garanțiile suplimentare pentru magistrați, așa cum a cerut UDMR.

 

 

 
Ovidiu Voicu, director executiv Centrul pentru Inovare Publică