Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Premieră pentru un stat sudist: Virginia abolește pedeapsa cu moartea

pedeapsa_cu_moartea.png

Image source: 
Captură de ecran France24

Virginia a devenit miercuri primul stat american din fosta Confederație sudistă care a abolit pedeapsa cu moartea. Măsura este cu atât mai semnificativă cu cât tocmai Virginia a fost primul stat din istoria țării care a pus în aplicare pedeapsa capitală.

"Astăzi nu există loc pentru pedeapsa cu moartea în acest stat, în sud și în această țară", a declarat guvernatorul democrat Ralph Northam într-o ceremonie la închisoarea Greensville, unde au avut loc până acum execuțiile.

Abolirea pedepsei cu moartea este „ un lucru corect”, a spus el. „Nu poți aplica această pedeapsă finală fără să fii 100% sigur că ai dreptate și nu poți s-o aplici cuiva știind că sistemul nu funcționează la fel pentru toată lumea”, a explicat el, amintind că 296 din cei 377 de prizonieri executați în secolul al XX-lea erau afro-americani.

După dezbateri foarte tensionate, ambele Camere ale statului au votat în favoarea acestei legi, Virginia devenind cel de-al 23 stat unde pedeapsa cu moartea este abolită. Decizia este emblematică întrucât niciun stat din fostul sud confederat nu a făcut încă acest pas.

Mai mult, Guvernatorul Northam a subliniat și „lunga și complicata istorie” a Virginiei în care „rasismul și discriminarea din trecut se repetă astăzi în sistemul nostru de justiție”.

Coloniștii europeni din prima așezare permanentă engleză - Jamestown au întreprins în 1608 ceea ce este considerat prima execuție pe pământ american, cea a unui căpitan acuzat de spionaj.

De atunci, Virginia a executat 1.391 de condamnați, conform Centrului de Informare a Pedepsei cu Moartea (DPIC), mai mult decât orice altă jurisdicție americană.

Tot în Virginia, în 1619, au debarcat primii sclavi capturați în Africa.

 

Traducere de Magda Savițchi, după France24