Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ministrul Justiției: Sper ca legea de desființare a Secției Speciale să treacă de Senat fără amendamentul de la Cameră

ministru_justitie_lege_desfiintare_sectie_speciala_senat.jpg

Stelian Ion propune desființarea Secției Speciale (Sursa foto: Facebook/Stelian Ion)
Stelian Ion propune desființarea Secției Speciale (Sursa foto: Facebook/Stelian Ion)

Ministrul Justiției, Stelian Ion, declară la RFI că ar vrea ca legea ce desființează Secția Specială de anchetare a magistraților să treacă de Senat, însă fără amendamentul ce prevede că trimiterea în judecată a judecătorilor și procurorilor va fi posibilă doar cu avizul secțiilor de specialitate din CSM. Proiectul a trecut deja de Camera Deputaților, urmează dezbaterile și votul din Senat, Camera decizională.

Stelian Ion speră ca legea de desființare a Secției Speciale să treacă de Senat fără amendamentul introdus la Camera Deputaților: ”Eu mi-aș dori foarte mult să treacă proiectul de lege fără acel amendament. Am trimis proiectul spre Parlament, fără aceste articole suplimentare, fără acele așa-zise garanții suplimentare, care în opinia noastră, în opinia Guvernului, dar ați văzut și în opinia foarte multor magistrați, nu sunt necesare. Varianta ideală aceasta este, să se renunțe la acel amendament, să desființăm Secția Specială, așa cum ne-am angajat în programul de guvernare și discuții legate de garanții suplimentare sunt avute în vedere în cadrul legilor justiției, celor trei noi proiecte de legi ale justiției. Acolo sunt instituții noi, acolo sunt elemente care ele în sine constituie elemente de garanție și pentru independența justiției și pentru un act de justiție mai corect și mai eficient. Justiția trebuie să funcționeze impecabil nu doar raportat la magistrați, ci pentru toți cetățenii, toată lumea are nevoie de garanții din partea justiției că este eficientă și este corectă”.

Ministrul Justiției spune că ”vom vedea ce se va întâmpla în Parlament, vom vedea și avizul Comisiei de la Veneția, în momentul în care vom primi acest răspuns și varianta finală pe garanții suplimentare, pe alte forme de garantare a independenței justiției vor fi adoptate în cadrul acestor trei noi proiecte de legi ale justiției”.