Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


12 ani de la protestele violente din Chișinău.”Dosarul 7 aprilie, eșuat. Toți torționarii au scăpat basma curată”

Se împlinesc 12 ani de la evenimentele violente din 7 aprilie de la Chișinău. În 2009, mii de tineri au ieșit în centrul capitalei, acuzând guvernarea de atunci că a falsificat rezultatele alegerilor parlamentare. Manifestația pașnică a degenerat în violențe, iar sute de tineri au fost maltratați de polițiști, iar câteva persoane și-au pierdut viața. Parlamentul și Președinția, principalele instituții ale statului, au fost devastate. Mai multe organizații, care militează pentru drepturile omului, susțin că ”dosarul 7 aprilie este eșuat și poate crea precedente periculoase. Toate guvernările au ignorat acest dosar, iar toți torționarii au scăpat basma curată”.

Amnesty International Moldova, Asociația Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova susțin că, acum 12 ani, peste 600 de persoane au fost maltratate, reținute și bătute cu cruzime, nu au beneficiat de o justiție independentă și echitabilă, au fost deținute în condiții inumane, fără apă și mâncare. ”În acele zile de groază, cel puțin cinci persoane și-au pierdut viața în condiții suspecte. Totuși, statul și-a asumat doar un singur deces”.

”Toate persoanele cu funcție de răspundere au fost achitate sau scoase de sub urmărire penală. Toți torționarii au scăpat basma curată. După 12 ani de la evenimentele din aprilie 2009, persoanele cu funcții de răspundere au continuat să dețină funcții de conducere în cadrul diferitor instituții pentru că au beneficiat de impunitate sau au fost achitate de către instanțele de judecată. Unii dintre aceștia au fost promovați sau activează în alte instituții de stat în funcții la fel de înalte”, afirmă organizațiile neguvernamentale care au lansat, miercuri, un apel comun în contextul comemorării victimelor din 7 aprilie 2009.

Potrivit semnatarilor, ”este inadmisibil ca multiplele obligațiuni internaționale ale Republicii Moldova în vederea toleranței zero față de tortură rămân a fi neonorate până în prezent. Multiplele recomandări adresate Guvernului Republicii Moldova de către instituțiile specializate ale Organizației Națiunilor Unite, Consiliului Europei, OSCE, au fost practic ignorate”.

Totodată, Amnesty International Moldova, Asociația Promo-LEX, Centrul de Reabilitare a Victimelor Torturii ”Memoria” și Centrul de Resurse Juridice din Moldova solicită autorităților R.Moldova ”să nu accepte și să nu tolereze impunitatea, să publice informația privind funcționarii publici asupra cărora planează suspiciuni și alegații cu privire la implicarea în actele tortură și rele tratamente comise în legătură cu evenimentele din aprilie 2009, să îmbunătățească legislația și să ia măsuri necesare pentru eradicarea fenomenului torturii”. De asemenea, ONG-urile cer autorităților să depună eforturi pentru a asigura victimele torturii cu dreptul la reabilitare.

Maia Sandu: ”Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în coridoarele morții”

La 12 ani de la revoltele de la Chișinău, a venit cu un mesaj și președintele R.Moldova, Maia Sandu. ”Lipsa dreptății și clarității doare, ne stă laț în jurul gâtului. Nu au suportat niciun fel de consecințe nici judecătorii care au emis sentințe de condamnare a tinerilor, nici polițiștii care au bătut oamenii în „coridoarele morții”, nici șefii care au dat indicații și apoi au acoperit și protejat vinovații. Unii au rămas în sistem, achitați și chiar promovați în funcții. Alții s-au aciuat în funcții bine plătite în echipele noilor potentați ai vremii”.

”Dovadă că putem reuși e același 7 aprilie 2009, care a produs, totuși, o schimbare în Republica Moldova. După 7 aprilie 2009, am devenit cu toții mai cetățeni: mai activi, mai implicați, mai puțin lăsători. Și chiar dacă am avut destule dezamăgiri în acești 12 ani, am reușit lucruri cu care ne putem mândri. Ne-am apărat libertatea și nu am admis dictatura în țara noastră. Construim în Moldova o societate deschisă, în care învățăm să ne cerem drepturile și să ne respectăm diferențele”, susține președintele moldovean, Maia Sandu.

Igor Dodon: ”Cum se simte Maia Sandu în clădirea distrusă de colegii ei politici pe 7 aprilie și reparată apoi cu greu?”

Iar liderul Partidului Socialiștilor, Igor Dodon, consideră că 7 Aprilie 2009 ”va rămâne ca o pagină rușinoasă în istoria Moldovei, va rămâne în memoria colectivă ca un eveniment de care le este jenă să vorbească până și celor care au profitat sau încă profită politic de acea lovitură antidemocratică și antistatală. Azi oamenii recunosc, în sfârșit, că până în 2009 în Moldova s-a trăit mai bine. Chiar și unii activiști ai maidanului de atunci au înțeles greșeala, cu mintea moldoveanului cea de pe urmă.  Apropo, cum se simte doamna Maia Sandu în clădirea distrusă de colegii ei politici pe 7 aprilie și reparată apoi cu greu?”, se întreabă liderul socialiștilor.

În seara zilei de miercuri, Asociația ”UNIREA-ODIP” organizează, în Piața Marii Adunări Naționale, un flashmob cu genericul ”7 aprilie 2009 - Nu uităm, nu iertăm”.  ”7 aprilie 2009 înseamnă o durere pentru familiile tinerilor care au avut de suferit, unii dintre ei au plătit și cu viața pentru libertate și un viitor democratic, european. Nu uităm ororile comise de guvernarea comunistă, tinerii fiind asasinați și maltratați pentru libertate. Venim cu flori și lumânări, dar și cu simbolurile acelei revoluții democratice și ținem un minut de reculegere în memoria victimelor respectând toate normele epidemiologice”, a declarat liderul ”UNIREA-ODIP” și președintele Alianței pentru Unirea Românilor din R. Moldova, Vlad Bilețchi.

Să spunem că, Procuratura a înregistrat și examinat 108 sesizări cu privire la infracțiuni comise de factori de decizie și ofițeri de poliție pentru abuzurile comise. În 31 de cazuri procurorii s-au autosesizat din materiale apărute în presă sau din declarații. În 71 de cazuri au fost pornite dosare penale, dintre care, 42 pentru tortură și 19 pentru exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu. Curtea Europeană pentru Drepturile Omului a condamnat Moldova în 8 cauze, cu referire la dosarul 7 aprilie 2009, iar alte peste 40 de cereri sunt în curs de examinare.

La finele anului trecut, pe rolul instanţelor de fond se afla o cauză penală în care sunt vizate două persoane, în instanţa de apel – nici o cauză pe rol. În instanța de recurs, în prezent se află o singură cauză penală - dosarul de învinuire pentru exces de putere a fostului șef al poliției municipale.