Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hong Kong: antreprenor francez achitat... după 3 ani de închisoare

justitie_1.png

Image source: 
pixabay.com

Antreprenorul francez Mathias Echène a fost achitat de justiția din Hong Kong, după ce a executat mai bine de trei ani de închisoare pentru spălare de bani.

Se ocupa cu construcția de locuințe de lux în Bali dar, în urma unei dispute comerciale, asociații săi, dintre care un cetățean din Hong Kong, au inițiat acțiuni civile și penale împotriva sa.

În martie 2015, francezul a fost condamnat - în absența sa - de o instanță din Hong Kong să plătească  despăgubiri de aproape trei milioane de euro foștilor săi asociați.

În iulie 2017, a fost arestat și închis în Bali, iar apoi  extrădat în septembrie 2019 în Hong Kong. Din cauza problemelor de sănătate, a fost eliberat pe cauțiune în noiembrie 2020, cu câteva zile înainte de începerea procesului.

În august 2019, ONU a condamnat caracterul arbitrar al detenției sale și a cerut eliberarea sa imediată. La 17 martie 2021, Curtea de Casație din Franța a respins definitiv apelurile împotriva hotărârilor Curții de Apel din Paris care interzicea executarea deciziilor justiției din Hong Kong pe teritoriul francez.

 

Traducere de Magda Savițchi, după rfi.fr