
Justiţie
Apple vs Epic Games – un proces care ar putea schimba strategia gigantului IT
fortnite.png

Vara trecută, Epic a încercat să evite ceea ce compania numește „taxa Apple” oferind utilizatorilor o alternativă la sistemul de plată App Store, platforma pentru descărcarea aplicațiilor pe iOS. Drept urmare, Apple a exclus imediat jocul Fortnite din magazinul său, pentru încălcarea contractului, decizie susținută de instanță.
Echipa celebrului joc video, a dat în judecată Apple pentru că dispune și abuzează de un monopol asupra distribuției aplicațiilor pe iOS: „Datorită mijloacelor tehnice și contractuale, Apple a construit sistemul iOS în așa fel încât să restricționeze distribuția aplicațiilor, să excludă rivalii săi, să dăuneze concurenței și consumatorilor”.
Există aproximativ un miliard de dispozitive iPhone active în întreaga lume iar producătorii care doresc să intre pe această piață sunt obligați să plătească comisioane foarte mari și să accepte condițiile anticoncurențiale ale Apple, rezumă Epic Games.
Pe de altă parte, avocații companiei din Cupertino afirmă în introducerea unui document de peste 300 de pagini, depus săptămâna trecută la instanța din Oakland, California că „Epic acuză Apple pentru a reînvia interesul pentru jocul Fortnite, care nu mai este popular”.
Apple susține că succesul magazinului de aplicații aduce un beneficiu atât utilizatorilor, cât și dezvoltatorilor. „În cei doi ani în care jocul Fortnite a fost disponibil pe App Store, Epic a avut venituri de peste 700 de milioane de dolari de la clienții iOS”, precizează compania.
Totuși, cazul depășește acum disputa dintre cele două companii. Alte companii, cum ar fi Spotify, consideră că comisioanele de 15-30% percepute sunt prea mari și nedrepte pentru majoritatea tranzacțiilor efectuate prin App Store și aplicațiile descărcate.
Diverse autorități de reglementare antitrust americane investighează practicile Apple, care este de facto judecător și parte pe App Store.
Pe alte dispozitive, sistemul Android (Google) funcționează similar, cu o diferență majoră: sunt permise platforme alternative.
Plângerea Epic Games amenință, prin urmare, sistemul pe care se bazează strategia Apple, care încurajează consumatorii să rămână în galaxia sa de produse fizice și digitale, de la iPhone-uri la articole conectate și la oferta de divertisment.
Epic va trebui să demonstreze că practicile Apple afectează consumatorii. Prin urmare, va menționa că unii producători, inclusiv Apple, cresc prețurile pentru dispoztivele iPhone pentru a compensa comisionul. De asemenea, va încerca să demonteze argumentul cheie al grupului cu sediul în Silicon Valley în ce privește securitatea.
Gigantul tehnologic, la rândul său, intenționează să susțină că se confruntă cu o concurență puternică în distribuția aplicațiilor de jocuri, de la alte magazine de aplicații (cum ar fi Google Play), console (PlayStation, Xbox) și diverse platforme de streaming de jocuri video.
Directorul unei echipe antifraudă, a comparat apărarea App Store cu „o doamnă drăguță care te întâmpină cu flori pe aeroportul din Hawaii în locul unui câine dresat să depisteze droguri".
Tim Cook a declarat recent: „Apple a contribuit la construirea unei economii care aduce peste 500 de miliarde de dolari pe an primind doar o mică parte din acea sumă rezultată din toată inovația pe care a facilitat-o și din costurile de operare ale magazinului (App Store). Așadar, nu putem nega că App Store este un miracol economic”.
Traducere de Magda Savițchi, după articolul AFP preluat de France24