Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


America așteaptă verdictul în procesul Chauvin. Activiștii Black Lives Matter ies în stradă

george-floyd.jpg

Sursa imaginii: 
Pixabay

În Statele Unite, se așteaptă verdictul în procesul lui Derek Chauvin. Juriul s-a retras pentru deliberări după trei săptămâni de audieri. Dacă va fi găsit vinovat de crimă, omucidere și violență intenționată care au dus la moartea lui George Floyd, fostul polițist din Minneapolis ar putea sta zeci de ani după gratii. În oraşele din întreaga ţară, oamenii de pregătesc de proteste, indiferent de verdict.

Șapte femei şi cinci bărbaţi îi vor decide soarta lui Derek Chauvin.

Juriul - alcătuit din şase albi, patru afro-americani şi doi multirasiali - analizează cele 45 de mărturii în proces, făcute de martori oculari, polițiști, experți în folosirea forței, medici, apropiaţi ai victimei.

În cele 3 săptămâni de audieri jurații au auzit de la acuzare că Chauvin l-a ucis pe Floyd, pe 25 mai 2020, în timp ce apărarea a susținut constant că Chauvin a urmat corect antrenamentul poliţienesc.

Procesul s-a încheiat fără ca Derek Chauvin să fie audiat. El a invocat al Cincilea Amendament al Constituţiei americane, care îi dă dreptul să nu depună o mărturie prin care să se autoincrimineze.

Însă toată lumea a putut să vadă pe internet înregistrarea din mai 2020 în care poliţistul alb Derek Chauvin îl imobilizează pe George Floyd, bărbat de culoare în vârstă de 46 de ani, care strigă „Nu pot respira”. 8 minute și 46 de secunde l-a apăsat Chauvin pe Floyd cu genunchiul pe gât pentru vina de a fi plătit cu o bancnotă falsă de 20 de dolari la un magazin de cartier.

Acela a fost momentul care a declanșat valul de proteste faţă de acţiunile violente ale poliţiei sub titulatura Black Lives Matter.

Noi proteste sunt așteptate după pronunțarea verdictului.

Activiștii vor mărșălui indiferent de decizia juraților.

Dacă Derek Chauvin este declarat nevinovat sau vinovat doar de omor prin imprundenţă, acuzaţie pentru care ar primi o pedeapsă mai mică, activiştii vor ieși în marș pe străzi.

Activiștii vor mărșălui și dacă Chauvin va fi găsit vinovat pentru toate capetele de acuzare. În acest caz, activiştii vor ieşi pe străzi pentru a-şi arăta mulţumirea faţă de verdict şi pentru a cere dreptate pentru ceilalţi care au murit în custodia poliţiei.

Derek Chauvin este pasibil de un maxim de 40, 25 și respectiv 10 ani de închisoare.