Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CC: Hotărârile votate de PSRM-Șor, neconstituționale. Dodon: Această instituție, instrument politic

domnica_manole.jpg

Președintele Curții Constituționale a R.Moldova, Domnica Manole
Sursa imaginii: 
constcourt.md

Curtea Constituțională a R.Moldova a declarat, marți, neconstituționale hotărârile votate de deputații Partidului Socialiștilor și cei ai Partidului Șor privind demisia președintelui Înaltei Curți și numirea unui nou judecător. Curtea a fost sesizată de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate și Platformei Da. După pronunțarea hotărârii Curții Constituționale, liderul PSRM, Igor Dodon, a declarat că această instituție s-a transformat într-un instrument politic.

Magistrații Curții Constituționale au admis sesizările depuse de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, și deputatul Platformei Da, Dinu Plîngău, privind declararea neconstituțională și anularea deciziei Parlamentului legată de demisia președintelui CC, Domnica Manole, dar și de numire a lui Boris Lupașcu, apropiat socialiștilor, în funcția de judecător la Curtea Constituțională. 

”Se declară neconstituționale hotărârea Parlamentului, din 23 aprilie, privind anularea parțială a hotărârii Legislativului din august 2019, legată de numirea unui judecător la CC și decizia Legislativului, din 23 aprilie 2021, privind numirea unui magistrat al Curții Constituționale. Prezenta hotărâre este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac și intră în vigoare la data adoptării și se publică în Monitorul Oficial al R.Moldova”, se arată în hotărârea CC, semnată de președintele Domnica Manole.

Să spunem că, marți, zeci de susținători și simpatizanți ai Partidului Acțiune și Solidaritate au venit în fața Curții Constituționale pentru a o apăra de atacul fără precedent, pus la cale, spun cei de la PAS, de Dodon-Șor-Plahotniuc. ”Am fost la Curtea Constituțională și am pledat pentru abrogarea celor două hotărâri absolut neconstituționale pe care le-a adoptat majoritatea toxică Dodon-Plahontiuc-Șor. Reprezentanții Parlamentului s-au bâlbâit și nu au putut aduce nici un argument de ce aceste hotărâri ar fi constituționale”, susține deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

De partea sa, liderul PSRM, Igor Dodon, afirmă că prin ultimele sale decizii, ”Curtea Constituțională a Republicii Moldova a confirmat - această instituție s-a transformat într-un instrument politic în mâinile unor politicieni uzurpatori, fiind utilizat atunci când trebuie identificată o soluție politică, evitând prevederile Constituției”. ”În lunile următoare, ne așteaptă o luptă politică dură în cadrul alegerilor parlamentare anticipate. Occidentul mizează pe forțele politice marionete pe care le controlează: partidul Maiei Sandu, al lui Renato Usatîi și cel al unioniștilor”, susține Dodon.

Să spunem că, Ministerul de Externe de la Moscova a cerut UE și SUA să nu intervină în procesele politice din R.Moldova. Ceea ce fac oficialii occidentali, susțin autoritățile ruse, ”contribuie la o polarizare și mai mare a societății moldovenești”. 

După acțiunile majorității PSRM-Șor legate de activitatea Curții Constituționale, mai mulți oficiali europeni s-au arătat extrem de îngrijorați de situația din R.Moldova. Preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio, a venit cu un apel către toate instituțiile statului  ”să manifeste reținere, să intre în dialog și să dezamorseze această situație îngrijorătoare în vederea respectării Constituției Republicii Moldova, lucru pe care îl merită poporul moldovenesc, mai ales pe timp de confruntare cu actuala criză sanitară și economică”.

 
Corespondentul RFI, Valeria Vițu despre hotărârea Curții Constituționale legată de deciziile votate de PSRM-Șor