Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis: Proiectul legilor justiţiei nu a fost dezbătut. Nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei, nici spiritului legii

hammer-620011_1920.jpg

Sursa imaginii: 
pixabay.com

Proiectul legilor justiţiei elaborat de ministrul Justiţiei, Stelian Ion, nu a fost dezbătut, ceea ce nu a corespuns „intenţiei coaliţiei”, a declarat marți președintele Klaus Iohannis.

„Introducerea avizului conform este opozabil ministrului şi nu preşedintelui, este un detaliu care nu a fost bine explicat public. Preşedintele nu stă în niciun fel de aviz conform sau neconform, în conformitate cu Constituţia României. Dacă avizul CSM-ului devine conform, atunci CSM-ul va putea să refuze propunerea ministrului, dar nu va putea să îl refuze pe preşedinte. (…) Aceste chestiuni sunt în faza de proiect. Ele vor fi discutate, vor intra în Parlament, vor intra în dezbatere parlamentară şi după aceea vom vedea în ce formă vor ajunge ele. Evident că eu nu cred că atribuţiile preşedintelui României trebuie diminuate şi în consecinţă, personal, nu sunt de acord cu această variantă, dar nu ştiu dacă ea va rămâne sau nu va rămâne în proiect”, a declarat Klaus Iohannis, într-o conferință de presă organizată la Palatul Cotroceni.

Șeful statului a adăugat că această chestiune trebuie bine discutată, la fel ca întregul proiect.

Mi se pare un pas care trebuie bine discutat, cum şi întregul proiect trebuie mult mai bine discutat. A existat o dezbatere publică pe un proiect care a fost lucrat pe când la Ministerul Justiţiei a fost domnul ministru Predoiu. Acel proiect al ministrului Predoiu a fost discutat pe larg în diferite formate. Proiectul elaborat de ministrul Stelian Ion n-a fost dezbătut în aceste formate, ci a fost trimis direct CSM-ului spre avizare, ceea ce nu a corespuns nici intenţiei coaliţiei, nici spiritului legii, drept pentru care coaliţia a înfiinţat o comisie de parlamentari care împreună cu ministrul, sigur, şi cu alte autorităţi, vor analiza aceste propuneri. Este evident că în coaliţie a existat o oarecare nemulţumire pentru că nu au fost consultaţi, lucru care între timp s-a corectat”, a punctat Klaus Iohannis.