Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


”22 de tone tablă mită” - Președintele CJ Iași inculpat sub control judiciar, renunță la funcțiile politice

costel.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook / Costel Alexe

Inculpat sub control judiciar, Costel Alexe renunță la funcția de președinte al PNL Iași. Biroul politic Național va desemna un președinte interimar. Costel Alexe a precizat că rămâne președinte al Consiliului Județean, dar PSD și USR PLUS îi cer să se retragă și din această funcție.

”La data de 6 aprilie 2020, inculpatul Alexe Costel, în calitate de ministru al Mediului, Apelor și Pădurilor ar fi pretins, în mod direct, de la o persoană din conducerea unui combinat siderurgic, mai multe produse din tablă (...) în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor sale de serviciu referitoare la alocarea, cu titlu gratuit, către fabrica respectivă, a certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (...)

Foloasele respective, în cantitate de 22 tone, ar fi fost primite în zilele de 23 aprilie 2020 și 07 iulie 2020, la punctul de lucru al unei societăți comerciale administrată de o rudă a ministrului.

Valoarea foloaselor ce ar fi fost primite ca mită de fostul ministru este de 99.956 lei (...)”, se arată în comunicatul publicat astăzi de DNA.

Instituția i-a comunicat oficial președintelui Consiliului Județean Iași, Costel Alexe că este inculpat în acest dosar.  

”Am fost invitat la DNA, unde în dosarul care mă vizează mi-a fost adus la cunoștință faptul că s-a impus calitatea de inculpat și evident procurorii au considerat necesară și atribuirea controlului judiciar.”

Costel Alexe a anunțat că se autosuspendă din funcția de președinte al filialei ieșene a PNL : „În continuare afirm că sunt nevinovat și îmi voi demonstra nevinovăția în instanță, dar până atunci mi se părea un gest de onoare, firesc, să mă autosuspend din funcția de președinte al Partidului Național Liberal și evident din funcțiile deținute la nivel central.

În momentul de față obiectivul nostru este să mergem mai departe cu programul de guvernare pe care ni l-am asumat la nivel județean și împreună cu ceilalți colegi din administrația județeană să ducem la îndeplinire tot ce ne-am asumat ca și proiecte pentru județul nostru.

Evident, trebuie să menționez că în dosarul care mă vizează sunt nevinovat și asta voi demonstra în instanță. Cu probe și cu avocații pe care îi am în această frumoasă călătorie”.

Viitorul președinte al filialei ieșene a PNL o să fie decis în cadrul Biroului Politic Național al partidului.

”În momentul de față sunt președinte al Consiliului Județean și împreună cu echipa și executivul și legislativul voi duce la îndeplinire toate proiectele pe care ni le-am asumat în campania electorală. Șefia organizației județene a PNL va fi discutată și decizia va fi luată de către Biroul Politic Național al PNL, iar acest lucru îl va stabili președintele Ludovic Orban împreună cu colegii din Biroul Politic Național.

Avem astăzi o echipă suficient de puternică, de omogenă, de determinată în cadrul PNL, astfel încât orice coleg poate să facă față funcției de președinte al filialei județene. Și mă bucur foarte mult că această echipă a demonstrat foarte mult în anul 2020 ieșenilor că are și viziune, și proiecte și determinare să schimbare fața județului nostru”, a completat Costel Alexe.

 

USR și PSD îi cer lui Costel Alexe să plece de la vârful Consiliului Județean

Liderul Consilierilor locali PSD, Cristian Stanciu l-a atacat dur pe Costel Alexe: ”Din punctul nostru de vedere, odată ce domnul Costel Alexe a avut acces la această funcție administrativă prin intermediul calității sale de membru de partid și a funcțiilor pe care le deține în acest partid, cred că pe cale de consecință este normal și firesc să renunțe la cea mai înaltă funcție administrativă din județ, și anume aceea de președinte al Consiliului Județean Iași.

Să aștepte să-și clarifice situația juridică și ulterior poate reveni, așa cum a făcut și președintele dumnealui de partid, domnul Ludovic Orban, la momentul respectiv. Conform prevederilor Regulamentului de organizare și funcționare, dar și a prevederilor Codului Administrativ în vigoare, funcția de președinte interimar se asigură de către un vicepreședinte în funcție prin votul plenului Consiliului Județean”.

La rîndul lui, Daniel Dâscă, USR PLUS Iași a precizat că USR solicită public celor din PNL care au probleme cu justiția să facă un pas în spate, în lateral. Să-și rezolve problemele pentru că aceste probleme sunt o pată de imagine pentru județul nostru și pentru municipiul Iași”.