Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Revista L'Obs condamnată pentru ”concedierea abuzivă” a jurnalistei Aude Lancelin

obs.png

Jurnalista Aude Lancelin în 2018
Image source: 
AFP via France24

Revista franceză Le Nouvel Observateur (L'Obs) a fost condamnată săptămâna aceasta de Curtea de Apel din Paris să plătească despăgubiri în valoare de 90.000 de euro fostului director adjunct, Aude Lancelin, pentru concediere abuzivă, „fără motive reale și serioase”, au anunțat jurnalista și avocata sa.

Curtea de Apel din Paris „a reînnoit pe deplin hotărârea Tribunalului pentru concilierea conflictelor de muncă” care condamnase deja revista în primă instanță în decembrie 2017, potrivit comunicatului de presă al jurnalistei.

În urmă cu cinci ani, Aude Lancelin a sesizat Tribunalul pentru concilierea conflictelor de muncă, considerând că demiterea sa din 25 mai 2016, cu un an înainte de alegerile prezidențiale, a fost de natura politică.

Jurnalista cerea despăgubiri în valoare de 460.000 de euro revistei.

În plus față de despăgubirea de 90.000 de euro, L'Obs va trebui să plătească 3.500 de euro pentru rambursarea cheltuielilor de judecată, dintre care 2.000 de euro pentru procedura de apel, a declarat pentru agenția de presă Agence France-Presse Rachel Spire, avocata jurnalistei.

„Este o satisfacție uriașă, o ușurare, după cinci ani de luptă”, a mărturisit Aude Lancelin pentru agenția de presă France-Presse. „Această nedreptate mi-a influențat enorm de mult viața, este revista la care mi-am început cariera [în 2000, n.r.], a fost de-a dreptul sfâșietor, deci este vorba despre o despăgubire justificată, dar care nu remediază tratamentul abuziv la care am fost supusă”.

 „Conducerea revistei L'Obs declară că a luat la cunoștință hotărârea, dar este încântată că instanța recunoaște caracterul nediscriminatoriu al acestei concedieri”, au declarat reprezentanții periodicului pentru AFP.

După concediere, jurnalista, care a primit extrem de mult sprijin, mai ales din partea intelectualilor, a scris cartea „Le monde libre”, care a câștigat premiul Renaudot și prin care își reglează conturile, dezvăluind cât de ”depravat” a ajuns sistemul mass-media francez.

Aude Lancelin, influențată de convingerile filosofului marxist Alain Badiou, a scris în lucrarea sa despre „decăderea” profesiei de jurnalist, „poliția intelectuală” și „un socialism al aparatului de stat pe moarte”.

După ce a ocupat funcția de director al ziarului online Le Média, lansat în 2018 de simpatizanții partidului de stânga La France Insoumise, Aude Lancelin lansează în iunie 2019 QG (Quartier Général – Le média libre), un program de știri exclusiv online care vine în sprijinul militanților și care concurează cu ziarul Le Média.

 

Traducere de Andreea Sefciuchevici după articolul publicat de France 24