Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trump Organisation sub anchetă penală

trump_tower.png

Trump Tower din New York
Sursa imaginii: 
AFP via France24

Ancheta care vizează Trump Organisation, conglomeratul de companii controlate direct sau indirect de fostul preşedinte american Donald Trump, nu este doar de natură civilă ci și penală, a anunţat biroul procurorului statului New York, Letitia James, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Am informat Trump Organisation că ancheta noastră asupra acestei organizaţii nu mai este doar de natură civilă. Desfăşurăm acum o anchetă activă asupra Trump Organization în materie penală, împreună cu procurorul de Manhattan”, a transmis Fabien Levy, purtătorul de cuvânt al procuroarei statului New York, Letitia James.

Trump Organisation reunește sute de companii care au legături cu Donald Trump sau cu apropiaţii săi, în special hoteluri, firme imobiliare şi terenuri de golf.

Procurorul de Manhattan, Cyrus Vance, un democrat, a demarat în 2018 o anchetă centrată iniţial pe plăţile efectuate, înainte de alegerile prezidenţiale din 2016, către două presupuse amante ale miliardarului republican. Ancheta estei extinsă acum la acuzaţii de fraudă fiscală, fraudă cu asigurări sau fraudă bancară.

Ancheta se desfăşoară confidenţial în faţa unui mare juriu, precizează AFP. Procurorul Vance a obţinut în februarie declaraţiile de venituri ale lui Donald Trump din ultimii opt ani, precum şi cele ale Trump Organization, la finalul unei lungi bătălii juridice.

Donald Trump, care a părăsit Casa Albă în ianuarie, neagă toate acuzațiile şi a spus că ancheta este „cea mai mare vânătoare de vrăjitoare politică din istoria” SUA.