Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cea mai mare captură de heroină din România. Valoarea de piață depășește 45 de milioane de euro (VIDEO)

diicot_2.jpg

Traficul şi consumul de droguri de mare risc sunt înregistrate în special în Bucureşti
Traficul şi consumul de droguri de mare risc sunt înregistrate în special în Bucureşti
Image source: 
RFI

DIICOT a anunțat joi cea mai mare captură de heroină din România - aproape o tonă și jumătate - a cărei valoare de piață depășește 45 de milioane de euro. Drogurile au fost descoperite în Portul Constanța, veneau din Iran și erau ascunse în două containere cu materiale de construcție, cu destinația finală vestul Europei. 

Anchetatorii au făcut o captură istorică de heroină, în România - 1.452 de kilograme. Procurorul-şef adjunct al DIICOT, Oana Pâţu, a precizat, într-o declarație de presă, că drogurile au o puritate înaltă.

Potrivit Poliției Române și DIICOT, polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și procurorii au făcut joi 3 percheziții domiciliare, la membrii unei grupări suspectate de trafic internațional de heroină. De asemenea, cu o zi în urmă au fost făcute 5 percheziții în două țări din vestul Europei, fiind vizat același grup infracțional, format din cetățeni români și străini.

Drogurile au fost descoperite în Portul Constanța, în două containere cu materiale de construcție, aduse din Iran, cu destinația finală vestul Europei. Valoarea drogurilor este de 45.000.000 de euro, fiind a doua cea mai mare captură de heroină din Uniunea Europeană din ultimii ani.

Pâțu a afirmat că ancheta a confirmat folosirea de rute alternative pentru aducerea drogurilor în Europa, inclusiv a Portului Constanţa. "Ţara noastră rămâne însă o ţară de tranzit pentru astfel de cantităţi de droguri şi având în vedere componenta transfrontalieră a fenomenului este importantă cooperarea internaţioanlă cu autorităţile judiciare şi poliţieneşti din ţările europene, dar şi din alte ţări ale lumii", a spus procurorul.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul autorităților judiciare din Ungaria, Austria, Germania, Regatul Țărilor de Jos, Slovacia, Slovenia, Republica Cehă și Franța.

Conform IGPR, până în prezent, au fost găsiți 9 membri ai grupării infracționale organizate, printre care și liderul acesteia, urmând a fi luate măsuri procesuale corespunzătoare. „Liderul grupului infracțional ar fi stabilit o infrastructură de transport și comerț sofisticată și complexă, pentru a facilita transportul unor cantități mari de droguri, de la unitățile de producție, la cele de distribuție din Europa. El ar fi controlat un număr semnificativ de companii, depozite și camioane, în mai multe țări din UE și ar fi organizat un flux de mai multe tipuri de bunuri legale, pentru a ascunde traficul de droguri. Marfa legală ar fi fost folosită pentru a ascunde drogurile sau pentru a justifica deplasarea camioanelor între facilitățile sale”, anunță IGPR, citat de Mediafax.